Helyi közélet

2016.05.08. 16:54

A jövő épült meg a diósgyőri kohászat salakhegyének helyén

Miskolc - Sokat jelent a „fejlődésre ítéltetett” társaság számára „A hónap beruházója” cím. Interjú Lengyel Attilával, az Európa-Center-Miskolc Kft. ügyvezető igazgatójával.

Miskolc - Sokat jelent a „fejlődésre ítéltetett” társaság számára „A hónap beruházója” cím. Interjú Lengyel Attilával, az Európa-Center-Miskolc Kft. ügyvezető igazgatójával.

A nemzetgazdasági tárca első emberétől, Varga Mihálytól vehette át pár hete Lengyel Attila, az Európa-Center-Miskolc Kft. ügyvezető igazgatója a cége által kiérdemelt „A hónap beruházója” címet. Mint lapunkban is több alkalommal olvashattak róla, a társaság az egykori kohászati salak halna revitalizációjával mára Miskolc és a térség gazdasági életébe szervesen bekapcsolódó modern ipari parkot hozott létre. Az ünnepi esemény is alkalmat adott arra, hogy a múltról, jelenről és jövőről beszélgessünk a cégvezetővel.

Mivel érdemelte ki az Európa-Center-Miskolc Kft. a rangos elismerést?

Lengyel Attila: Én azt gondolom, nem egy konkrét eseménnyel, hanem azzal a tevékenységgel, amelynek révén a megszűnésre ítélt kohászati terület egy részét modern ipari parkká alakítottuk, amely egyaránt helyet biztosít a helyi kutatás-fejlesztési projekteknek, ipari és ipari szolgáltató tevékenységeknek, valamint innovatív szolgáltatásokat folytató cégeknek. Ezt a tevékenységet díjazta a Nemzetgazdasági Minisztérium akkor, amikor úgy döntöttek, hogy februárban nekünk ítélik oda „A hónap beruházója” címet.

Egy jó fél évtizede még az egykori meddőhányó egy seb volt a városon, csúfított is és szennyezett is. Ma már az egyszerű szemlélődő rendet, tetszetős csarnokokat lát. Hogyan kezdődött?

Lengyel Attila: A cégünk irányítása alatt 1997-től folyt az egykori diósgyőri kohászati termelés melléktermékeként keletkezett kohászati salak feldolgozása, összességében mintegy 3 millió tonnányi kohászati melléktermék hasznosítása történt meg, főleg ipari, útépítési célra. Az új beruházás első kapavágása 2010 decemberében volt a kohászati örökség, a salak halna helyén. A terület rekultivációja után épült fel a 32 ezer négyzetméter ipari csarnokot és irodát tartalmazó új iparterület, az Európa-Center-Miskolc Üzleti és Logisztikai Ipari Park. A beruházás európai uniós és hazai támogatással, összesen 6 milliárd forintból valósult meg. Több lépcsője volt a beruházásnak. 2013 év elején avattuk az A és B jelű épületeket, amit aztán nemsokára követett a C és a D. Az ötödik ütemben készült el az E jelű csarnok.

Milyen funkciókra alkalmasak a csarnokok, milyen vállalkozások kaptak otthon bennük?

Lengyel Attila: Van, amelyik logisztikai és van, amelyik gyártócsarnok. A két legnagyobb bérlőnk a Bosch és a Takata. A nagy cégek mellett több kis- és középvállalkozás is otthonra talált a csarnokokban az elmúlt időszakban. Nálunk működik hazánk jelenleg legkorszerűbb fűrészüzeme és az ehhez kapcsolódó faáru kereskedelmi cég is.

Lehetséges még a bővülés a mostani helyen?

Lengyel Attila: Több épület nem fér már el a jelenlegi területen, ezért most már az építkezés helyett arra koncentrálunk, hogy a parkot bekapcsoljuk a város gazdaságának a vérkeringésébe és igyekszünk minél több céget idecsalogatni. Lényegében már telt házról beszélhetünk.

A kohászat területe nagy. Nem lehetséges további területeket bevonni, átalakítani?

Lengyel Attila: Nagy és értékes ipari területről van szó, így adott esetben cégünk is érdekelt lehet a gyárterület revitalizációjában. A tulajdonjogi helyzet rendezetlen, így egyelőre nem lehetséges arra a bővülés. Nem túlzás azt állítani, hogy a város szívéről van szó, amely jó ötletekkel új ipari központtá alakítható. Ebben bizonyára segíthetne az Európa Center létrehozásakor szerzett jelentős gyakorlati és szakmai tapasztalat is.

Miskolcon ma központi kérdés az értékes iparterület kialakítása. Nem kacsintgat másfelé az Európa-Center-Miskolc Kft.?

Lengyel Attila: Természetesen igen. Keressük a további befektetésekre alkalmas területeket. Jól hasznosítható tapasztalataink vannak ipari területek kialakításában, ezt szeretnénk kihasználni a jövőben is. Folyamatban van egy jelentős beruházásunk előkészítése, így ha minden a terveink szerint halad, hamarosan erről is tájékoztatást tudunk adni.

Miért fontos önnek ez a tevékenység?

Lengyel Attila: Miskolci vagyok, itt nőttem fel, így fontos számomra, hogy a város újra elnyerje méltó rangját a magyar ipar térképén. Szeretném, ha az itt felnövő nemzedékek szakmunkásként, mérnökként helyben maradnának, és itt dolgoznának a város és családjuk javára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában