Helyi közélet

2016.05.01. 15:47

A fejedelem emlékezete Szerencsen

Szerencs - Tizennyolc éve ünneplik meg Szerencsen a város napját.

Szerencs - Tizennyolc éve ünneplik meg Szerencsen a város napját.

Négyszáztizenegy évvel ezelőtt, 1605. április 20-án választották Magyarország fejedelmévé Bocskai Istvánt, a szerencsi református templomban lebonyolított ország­gyűlésen. 1998-ban ez a dátum szolgáltatta az alapot ahhoz a döntéshez, hogy a város napjaként minden évben megemlékezzenek az 1605-ben megtartott történelmi eseményekre Szerencsen.

Koszorúzás

A hagyományoknak megfelelően az idén is koszorúzással indult a programsorozat, amelyen Szerencs önkormányzata, a testvérvárosok megjelent delegációi, a városi intézmények, továbbá politikai és civil szervezetek tisztelegtek Bocskai István szobra előtt Ringer István tárogató­játéka mellett.

Az ünneplők később a református templomba vonultak, ahol dr. Gál András, a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium igazgatója hangsúlyozta, méltán lehetünk büszkék Bocskai Istvánra, aki Európa-szerte elismerten a keresztény megújulás tizenkét legnagyobb alakjának egyike – ahogy a genfi emlékpark bizonyítja –, ezért is hajtunk most fejet nagysága, emléke előtt.

A templomi megemlékezést a Bocskai István Katolikus Gimnázium diákjainak műsorával fejezték be.

Ünnepi ülés

Az ünnep a Rákóczi-vár színháztermében ünnepi testületi üléssel folytatódott, ahol Koncz Ferenc polgármester jegyezte meg, hogy minden éven izgalommal készülnek a város napjára, ami alkalom arra is, hogy a közös programokon, a vendégekkel eltöltött kellemes időtöltésen túl elismerésüket fejezzék ki azon polgárok számára, akik erre az elmúlt években rászolgáltak, akik sokat tettek a város gazdasági, társadalmi, szellemi életének fejlődéséhez, közösségének építéséhez.

Az eseményen részt vett Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, aki beszédében kitért a térség fejlesztésére. Mint azt megjegyezte, a kormányzat eltökélt szándéka, hogy segítse az itt élőket, a fiatalokat, ösztökélje őket arra, hogy családot alapítsanak, mert nem csak hazánkban, de Európában is leértékelődött a családok szerepe.

Fontos, hogy gyermekeket vállaljanak, lehetőséget kell biztosítani az otthonteremtéshez, aminek alapja új munkahelyek létesítése, ennek megvalósulásán dolgozik Szerencs városvezetése, amihez megadják a segítséget.

- ÉM-LS -


A város kitüntetései

A Rákóczi-várban tartott ünnepi testületi ülésen adták át a város kitüntetéseit. Ebben az évben „Pro Urbe Szerencs” díjban részesült Boros István és Lukács Bertalan, a „Szerencs Város Közszolgálatáért” elnevezésű elismerést Fancsalszki Gabriella, Halász Tiborné, dr. Kovács Iván és Oroszné Stumpf Éva vehette át. A B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Hermann Lajos Kamarai Díját” a Minerva-Soft Kft. kapta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában