Helyi közélet

2016.04.17. 15:27

Egy kis tolcsvai főúri időutazás

Tolcsva - Lézeres történelmi játékokkal várják többek között a látogatókat a megszépült kastélyba.

Tolcsva - Lézeres történelmi játékokkal várják többek között a látogatókat a megszépült kastélyba.

Április 9-én ünnepélyesen is átadták az Örökségturisztikai és Kulturális Látogatóközpontot a tolcsvai Szirmay-Waldbott-kastélyban.

21. századi környezet

Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere lapunknak elmondta, annak a programnak a keretében valósították meg a beruházást, amelyet még a kormány biztosított a tokaj-hegyaljai településeknek. A kastély turisztikai vonzerővé történő fejlesztése három fő pilléren nyugszik, egyrészt egy örökségturisztikai látogatóközpontot, múzeumot alakítottak ki, ezen kívül létrejöttek olyan közösségi terek, amelyek rendezvények megtartására is alkalmasak. A múzeumban lesznek állandó kiállítások, mint például a díszterem enteriőrje, a Szirmay-Waldbott-kastély története, egy nemesi életmód kiállítás, egy tárlat, amely azt mutatja be, hogyan telt a gyermekkor a kastélyban, milyen volt egy főúri esküvő, és újra látogatható lesz a kápolna, könyvtár és a nagyszalon.

Természetesen gondoltak arra is, hogy a 21. század eszközei is megjelenjenek a múzeumban, így interaktív pult, lézeres történelmi játék, többérintős képernyő, mozgó hinta-installáció, interaktív terminálok, monitorok, a kastély múltjának érdekességeit feldolgozó egyedi fejlesztésű interaktív játékok, okostelefonos, audioguide-os tárlatvezetés várja a látogatókat.

Nem kell kitalálni

– Tokaj-Hegyalját nem kell kitalálni, azt már megtették őseink – mondta ünnepi beszédében Héjj Dávid, a Tokaj Fejlesztési Tanács elnöke. –Waldbott Frigyes példamutatása a mai napig hat, hiszen a filoxéravész után megtehette volna, hogy itt hagyja Hegyalját. Ő ehelyett hatalmas energiákat és összegeket fektetett abba, hogy újrainduljon a térségben a szőlőtermesztés.

Héjj Dávid bejelentette, a kastély felújítása tovább folytatódik, ami miatt az általános iskolának el kell majd költöznie. Hogy ez minél könnyebb legyen, a kormány támogatásának köszönhetően egy új iskolát és egy új tornatermet is építenek a jövőben.

– Hiszem, hogy az is a feladatunk, hogy a múltat minél hitelesebben tudjuk bemutatni a jelennek – mondta beszédében dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője. – Megpróbáljuk rekonstruálni, 100–150 évvel ezelőtt miként éltek eleink, és a zempléni főúri családok mit tettek a régió felemelkedéséért. Fontos, hogy ezek az emlékek megmaradjanak, és megmutassuk mindezt a gyermekeinknek is.

- ÉM-BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában