Helyi közélet

2016.03.01. 07:24

„Én is csak azért jöttem, hogy képviseljem az osztályomat”

Miskolc - Voltak olyan iskolák, ahol hétfőn szinte kiürültek az osztálytermek.

Miskolc - Voltak olyan iskolák, ahol hétfőn szinte kiürültek az osztálytermek.

„Tanár úrnak jelentem, az osztály létszáma 35, hiányzik mindenki.” Akár ezzel a jelentéssel is kezdődhetett volna a hétfői tanítási nap a Herman Ottó Gimnázium egyik osztályában, már persze akkor, ha lett volna, aki jelentsen. De a jelentés bizonyára ott is elmaradt, ahol egy, két vagy három főre csappant az osztály létszáma.

Hétfőn újabb, országos tiltakozási akció hívta fel a figyelmet a közoktatás problémáira. Ezúttal a szülők szervezték a „Nem leszek suliban” mozgalmat. Azzal kívántak tiltakozni a kormány oktatáspolitikája ellen, hogy nem engedték gyermekeiket iskolába. A középiskolások persze nyilván maguk döntötték el, hogy akarnak-e csatlakozni a kezdeményezéshez vagy sem.

„Értünk teszik”

A hermanos Lengyel Ágnes egyedül képviselte hétfőn az osztályát.

– Nem lepődtem meg reggel, amikor kiderült, hogy rajtam kívül senki nem jött iskolába. Várható volt, hiszen a múlt héten mondták az osztálytársaim, hogy távolmaradásukkal szeretnék támogatni tanárainkat.

– Én is támogatom őket, csak azért jöttem mégis, hogy valaki azért képviselje az osztályt. Próbálom úgy felfogni az egészet, mintha normális tanítási nap lenne, csak egy járvány miatt sokan hiányoznak. Az órákra azért bejönnek a tanáraim, ha van valami kérdésem a tananyaggal kapcsolatban, azt megbeszéljük – sorolja Ágnes. Megjegyzi: valóban sok probléma van ma az oktatásban.

– Azt hiszik, hogy a diákok olyan sok mindent bírnak, pedig nap végére nagyon elfáradunk. Én bejáró vagyok és mire hazaérek, este 7 óra van. Még ezután kell készülnöm a következő napra. Nagyon nagy dolog, hogy a tanáraink kirobbantották a tiltakozási hullámot.

Az elején még nem is tudtam, hogy miről van szó, de amikor számomra is világos lett, rájöttem, a tanáraink igazából nem maguknak akarnak jót, hanem nekünk – mondja a diáklány.

Ébren tartani

A gimnázium igazgatóhelyettesétől, Dudás Imrétől megtudjuk, a diákok 25–30 százaléka ment csak hétfőn iskolába. Van olyan osztályuk, ahol minden gyerek hiányzik, de az 5/1-ben például 22 diák jelent meg.

Az igazgatóhelyettes szerint most nem is az a kérdés, hogy jó módja-e ez a tiltakozásnak, hanem az, hogyan jutottunk ide. A pedagógusok ugyanis már nagyon régen jelezték a problémákat az illetékeseknek, de se válasz nem érkezett, se megoldás nem született.

– Ezt szem előtt tartva úgy gondolom, hogy ébren kell tartani a döntéshozók figyelmét egészen addig, amíg nem oldódnak meg az oktatás problémái, mert egyébként ki tudja, hogy mennyire vesznek bennünket komolyan – teszi hozzá.

Csak öten voltak

Jártunk a Fazekas Utcai Általános Iskolában is. Cseke Gábor igazgatótól megtudtuk, van olyan osztályuk, ahol csak egy-két gyerek hiányzik, de az egyik negyedikes osztályban csupán öten ültek a padokban. Meglátogattuk őket, épp informatikaórájuk volt. Tanárnőjük nem szívesen nyilatkozott, azt mondta, ez az egész a szülőkre tartozik.

– Én itt vagyok, az órát megtartom. Gyakoroltunk a gyerekekkel, volt, aki bepótolta az elmaradását, most pedig játszhatnak egy kicsit – árulja el, hozzátéve: a véleményemet azonban megtartom magamnak.

A gyerekek osztályfőnöke pedig annyit fűzött hozzá: azt tudta, hogy fognak hiányozni gyerekek, de hogy ennyien, arra nem számított.

– Én örülök, hogy a szülők mellettünk állnak, de hogy ez befolyásolja-e a döntéshozókat, azt nem tudom – teszi hozzá.

- Hegyi Erika -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában