Helyi közélet

2016.02.17. 14:18

Számozott utcák: kikkel készül az intézkedési terv?

Miskolc - „A tapasztalat az, a város sokkal rosszabb körülmények közt kínált lakhatást ezeknek az embereknek.”

Miskolc - „A tapasztalat az, a város sokkal rosszabb körülmények közt kínált lakhatást ezeknek az embereknek.”

A miskolci önkormányzatnak intézkedési tervet kell kidolgoznia arra, hogy a telepfelszámolás következtében korábban már hajléktalanná vált, illetve az intézkedés alá eső személyek emberhez méltó lakhatási feltételeit biztosítani tudja – többek között ez áll az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) tavaly nyári határozatában. Miskolc azonban nem fogadta el a határozatot, ezért a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordult, de januárban jogerős ítélet született: az önkormányzatnak be kell tartania a határozatot.

Arra voltunk kíváncsiak, a város elkezdte-e az intézkedési terv elkészítését.

Még egyeztetnek

„Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata természetesen eleget tesz valamennyi kötelezettségének” – érkezett a válasz Koczák Szilvia városházi szóvivőtől. Az intézkedési terv kidolgozása elkezdődött az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Belügyminisztérium és a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével – ismertette. Mikorra kell elkészülnie? – kérdeztük. „A határidővel kapcsolatban az önkormányzat még egyeztet az EBH-val” – tudtuk meg.

Nem keresték őket

Amikor a fővárosi bíróság jogerős döntése megszületett, akkor a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI), valamint a miskolci cigány kisebbségi önkormányzat is kérte a várost, hogy az intézkedési terv elkészítésébe vonja be őket is, illetve civileket is.

Úgy tűnik, ez eddig nem történt meg. Váradi Gábortól, a miskolci cigány kisebbségi önkormányzat elnökétől ugyanis megtudtuk, három hete írt levelet ebben a témában dr. Kriza Ákos polgármesternek, de eddig még nem kapott rá választ. Az elnök azt gondolja, az intézkedési tervet 90 napon belül – mint ahogy a korábbi határozatban szerepelt – kell elkészítenie a városnak.

„Nagy a félelem a számozott utcákban, az emberek nem tudják, mikor kell menniük, és azt sem, hova mehetnének” – mondta Váradi Gábor. Azt is megtudtuk, jelenleg felmérést végeznek a területen, szeretnének pontos képet kapni arról, az elmúlt időszakban milyen változás ment végbe a számozott utcákban. Illetve megkeresik azokat is, akik már elköltöztek, felmérve, milyen változás állt be az életükbe.

„A tapasztalat az, a város sokkal rosszabb körülmények közt kínált lakhatást ezeknek az embereknek” – fogalmazott az elnök.

Erről is határoztak

Az EBH még tavaly nyáron – az általa lefolytatott vizsgálat eredményeként – ötszázezer forintra bírságolta a miskolci önkormányzatot. Az indok az volt: a város a számozott utcákban élő embereket a telepfelszámolási programjában hátrányosan megkülönböztette.

Az EBH egyben arra is kötelezte az önkormányzatot, hogy az érintetteknek megfelelő lakhatási körülményeket biztosítson, valamint dolgozzon ki intézkedési tervet. Az EBH határozatát a város honlapján is nyilvánosságra kellett hozni, ez most is olvasható a miskolc.hu-n.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában