Helyi közélet

2016.01.31. 19:01

„Tizenhat éves korában már a méhét is kivették”

Miskolc - Fiatalkorú anyákról beszélgetve egy falusi védőnő mesélte a következőket.

Miskolc - Fiatalkorú anyákról beszélgetve egy falusi védőnő mesélte a következőket.

– A pályafutásom során három extrém tapasztalatom volt velük. Az egyik esetben, elég rég történt, tizenhárom évesen szülte meg az első gyermekét egy leány, tizenöt évesen pedig már a másodikat, ugyanattól az apától. Tizenhat éves korában már a méhét is kivették, mert a kaparások miatt kilyukadt. Nagyon szegény és mondhatni primitív családba született. Mindent sokszorosan el kellett neki magyarázni, nehezen értette meg, hogy miért kell orvoshoz vinni a gyereket, miért kell neki oltás, ha nem beteg. El lehet gondolni, milyen nevelést tudott adni a gyermekeinek… – mesélte.

A második eset is elszomorító: tizenhét évesen szülte a leány az első gyermekét, de még az általános iskolát sem fejezte be, épp hogy a saját nevét tudta leírni. Összesen öt gyermeket hozott világra, ugyanattól a férfitől. Megfőz, kimos, de ennyiben kimerül nála a gondoskodás, az anyaság… – összegezte.

A harmadik történet jobban végződött, s jól példázza, mennyire lényeges a családi háttér.

– A tizenhat esztendős lány titkolta a terhességét, már harminckét hetes kismama volt, amikor el merte mondani a szüleinek. Mindent megtárgyaltak, megegyeztek abban, hogy segítenek neki felnevelni a kicsit, ő pedig folytatja a tanulmányait. Ez az anyuka, bár segítséggel, de felnőtt a feladathoz. Ráadásul a gyermek szülei idővel össze is házasodtak. Úgy tudom, több gyermeket nem vállaltak – osztotta meg.

ÉM-SzK



Gyerek szült gyereket

Ezzel a címmel vált ismertté a megyénkbeli eset: egy 11 éves lány adott életet egy újszülöttnek. A lány még további három gyermeket szült, 18 éves kora előtt kérte az „elkötését”. Elsőszülött lánya 15 évesen lett anya… A történet sajnos nem egyedülálló, világszerte küzdenek a problémával.



Beszédes számok

Magyarországon közel 10 ezer 18 év alatti esik teherbe évente; az érintettek fele az abortusz mellett dönt.

2015-ben a B.-A.-Z. Megyei Kórház szülészetén 2159 szülés történt, az anyák 7,2 százaléka volt fiatalkorú; 22-en 15 évesek, illetve annál is fiatalabbak.

2015-ben a MISEK szülészetén összesen 2238 szülés történt, az anyák közül 124 (5,7 százalék) volt 18 év alatti; közülük 36-an nem töltötték be még a 16. életévüket sem.

2015-ben a B.-A.-Z. Megyei Kórház szülészetén 87, a MISEK szülészetén 64 fiatalkorúnál végeztek terhesség-megszakítást.

Megjegyzés: A MISEK-ben a terhesség 12. hetéig végezhető el az abortusz, azon felül (a 18. hétig) csak a megyei szülészeti központokban, legközelebb a B.-A.-Z. Megyei Kórházban.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában