Helyi közélet

2016.01.07. 16:17

Földindulás

<em>Nézem a híradókat, olvasom az újságokat: nyilatkozik politikus és munkavállaló, nyugdíjas és diák, s valamennyien földcsuszamlásról, futótűzről, lavináról, vulkánkitörésről és szökőárról beszélnek</em>. <strong>Kolodzey Tamás jegyzete</strong>.

Nézem a híradókat, olvasom az újságokat: nyilatkozik politikus és munkavállaló, nyugdíjas és diák, s valamennyien földcsuszamlásról, futótűzről, lavináról, vulkánkitörésről és szökőárról beszélnek. Kolodzey Tamás jegyzete.

A szakértő egyenesen azt mondja, hogy vége a határok nélküli Európának, halott a nagy vívmányként elkönyvelt schengeni rendszer. Hétfő óta ugyanis visszaállították az ellenőrzést a dán–svéd határokon, ahol a továbbhaladás előtt útlevelet vagy személyi igazolványt kell felmutatni. Ennek hatására Dánia is lépett, ugyanezt a rendszert léptette életbe a dán–német határon, továbbá ez várható másfelé is.

Nem érdemes jogászkodni, citálni a vonatkozó uniós paragrafusokat, melyek szerint ezek a rendelkezések két évig lehetnek érvényben, mert ugyan ki tudja, hogy mi lesz huszonnégy hónap múlva. Arra pedig végképpen senki nem vállalkozik, hogy megtippelje az intézkedéseket kiváltó migrációs nyomás további hatásait. Elsőként a német külügyminiszter kongatta meg a vészharangot, amikor kimondta, hogy most került végveszélybe a belső kontroll nélküli övezet. Hogyan tovább? Megőrizhető-e Európában a szabad mozgás elve? Esetleg úgy lesz, mint hajdanán, amikor olykor órákat vártunk egy pecsétre? Húsba vágó kérdések – egyelőre válaszok nélkül.

- Kolodzey Tamás -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában