Helyi közélet

2016.01.02. 12:57

Interjú: Horgas Eszter

Miskolc – Béres Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere Horgas Eszter fuvolaművész volt, aki 2009-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, legutóbb pedig az RTL Klub-on futó "Hungary s Got Talent" című műsor zsűrijében láthatták a nézők.

Miskolc – Béres Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere Horgas Eszter fuvolaművész volt, aki 2009-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, legutóbb pedig az RTL Klub-on futó "Hungary s Got Talent" című műsor zsűrijében láthatták a nézők.

Szabi: Nem először jár Miskolcon. Milyen emlékei vannak a várossal kapcsolatban?

Horgas Eszter: Nagyon színes emlékeim vannak, hiszen sokat játszottam Miskolcon több kiváló helyszínen, különböző felállásban, mint ahogyan az egész életemre jellemző mindez. Voltam az Operafesztiválon klasszikus estel, de Al Di Meolaval is és saját csapatommal a Class Jazz Band-el szintén felléptünk a városban.

Mostani "Föld Hangjai" koncertünk pedig a meseszép Művészetek Háza színháztermében volt látható és hallható, ami éppúgy elvarázsolt bennünket, mint a miskolci közönség akiknek ezúton is köszönjük, hogy velünk voltak.

Szabi: Összefoglalva milyen volt a 2015-ös esztendő Horgas Eszter számára?

Horgas Eszter: Hihetetlenül izgalmas és sokszínű volt az idei évem (is) annyi különbséggel, hogy idén bejött az életembe a tv, ami egyfelől nagyon izgalmas dolog, másrészt viszont teljesen más, mint amit csinálni szoktam,azaz picit felkavarta a napi rutint és feladatokat, közben pedig mégis nagyon szeretem azokat a kihívásokat, melyeket még sosem csináltam. Ilyen volt most a Hungary s Got Talent zsűrijében való részvételem.

A külföldi turné is fantasztikusan sikerült, jártunk Máltán, Görögországban, Törökországban és Szicíliában egy klasszikus turnéval, ahová már a következő szezonra is kaptunk meghívást. Augusztusban immáron ötödik alkalommal vezettem Balatonfüreden a "Partitúra Összművészeti Kurzust".

Ezenkívül tanítok a budapesti Weiner Leó Zeneiskolában ahol van 16 növendékem, de folyamatosan jártunk és járunk koncertezni zenekarommal a Class Jazz Band-el és Falusi Mariannal az ország minden szegletébe. Eközben pedig van két csodaszép gyermekem, akikre szintén igyekszem odafigyelni.

A hétköznapi élet velem is ugyanúgy zajlik, ezért a legnagyobb feladat az összehangolás volt, hogy hogyan tudnak ezek a dolgok egyszerre működni.

Szabi: Mit lehet tudnunk a Miskolcon is bemutatott "Föld Hangjai" c. koncertről?

Horgas Eszter: A fuvola eredetileg nem arra lett kitalálva, hogy szóló karriert járjon be vele az ember. Hamar kiderült számomra, ha szeretnék elől állni és szólistaként élni, akkor borzasztóan fontos az alkotás és azon darabok megtalálása, melyek jól állnak a fuvolának.

Fontos, hogy az előadásoknak legyen koncepciója és ne azt a pici, szűk fuvolairodalmat játsszam amit általában a fuvolisták. A Föld Hangjai előzménye, hogy saját ötlet alapján megcsináltuk a "Hét Boszorka" c. előadást hat másik fantasztikus előadóval, amelyben az egyik főszereplő Mariann volt, én pedig elképesztően beleszerettem a hangjába és egész emberségébe.

Ott jött aztán egy vízióm, hogy nagyon szeretném őt kipróbálni olyan hangokkal és hangszínekkel, amit nem a

Pa-Dö-Dő-s oldaláról ismerhet a közönség, hanem ebben az előadásban egy teljesen más szerepben. A "Föld Hangjaiban" bebarangoljuk együtt a földet határok nélkül...

Szabi: Tervek?

Horgas Eszter: Saját csapatunkkal elkezdtünk készíteni már egy új előadást, tehát a Föld Hangjai után kicsit egy amerikai vonalon játszva készül egy nem hagyományos, de nagyon izgalmas előadás. Izgat az összművészet is és szeretném behozni a filmet az előadásba. A Föld Hangjaiban képanyagokkal dolgozunk, viszont már nagyon érdekel, miként lehetne a filmet a zenével vegyíteni, szóval ezen kezdtünk most dolgozni.

Tervben van egy új produkció egy igazi világsztárral, ez viszont egyenlőre legyen meglepetés. Egy új lemez gondolata is megfogalmazódott bennem, szóval 2016-ban semmi sem kizárt... Január 9-én viszont biztosan láthatóak leszünk az Óbudai Kulturális Központban egy újévi koncert keretén belül, ahol közreműködik Falusi Mariann, Castagno Raquel Claudia és a ClassJazz Band.

Szabi: Köszönöm a beszélgetést Művésznő, további sikereket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában