Helyi közélet

2015.12.10. 14:51

A kétkörzetes háziorvos

Garadna - Ha dr. Bazsó György abbahagyja a gyógyítást, Encstől Kassáig nem lesz háziorvos. Arcok a megyéből: dr. Bazsó György háziorvos.

Garadna - Ha dr. Bazsó György abbahagyja a gyógyítást, Encstől Kassáig nem lesz háziorvos. Arcok a megyéből: dr. Bazsó György háziorvos.

Azt mondják, nincsenek pótolhatatlan emberek, de úgy tűnik, az abaúji kistelepüléseken dolgozó háziorvosok mégis ebbe a kategóriába tartoznak. A Garadnán élő dr. Bazsó Györgyöt épp rendelés közben zavartuk meg Hernádvécsén (betegei nem nagy örömére).

Egy évben öt nap szabadság

– Negyven éve vagyok orvos, 38 éve vagyok Garadna és Novajidrány háziorvosa, 20 éve pedig a szomszédos körzetben is én helyettesítek: Hernádvécsén, Pusztaradványban és Hernádpetriben. 65 éves vagyok, már 5 éve nyugdíjasként dolgozom, de két ok miatt sem lehetek igazán nyugdíjas.

Az egyik, hogy ha én abbahagyom a munkát, akkor Encstől Kassáig nem lesz háziorvos, a másik, hogy a megállapított nyugdíjam jelenleg 141 ezer forint – sorolja bemutatkozásképp dr. Bazsó György.

Ezt a helyzetet úgy fogalmazza meg frappánsan: „Amíg élek, addig dolgozom, és amíg dolgozom, addig élek”.

A két körzet ellátása azt jelenti, hogy több mint 3100 ember tartozik hozzá, egy évben jó, ha öt nap szabadságot ki tud venni, van, hogy hatot is, de az is előfordul, hogy egyet sem.

Nem vágyott el

De vajon miért maradt itt? Azt mondja, jó kérdés, de soha nem vágyott máshová, soha nem akart innen elmenni. A gyógyítást hivatásának és életformának tekinti, nem munkának vagy szakmának.

Jól érzi magát, a munka nem idegesíti, nem fárasztja, tehát nincs miért elmennie. Megjegyzi, jobban illik rá a családorvos megnevezés, hiszen több mint 100 gyermek orvosa is.

Mint mondja, a falusi orvos a születéstől a halálig végig­kíséri az emberek életét.

Ha kikapcsolódásra van szüksége, átugrik Kassára teniszezni, ha pedig jön a tavasz, szeretett növényei kötik le a szabadidejét.

Mobiltelefonja képernyőjén büszkén mutatja 4 méteres növényének, az alokáziának gyönyörű, piros termését, de vidáman újságolja, hogy citromfája és banánfája is van.

A citromfáról szüretelni is szokott. De a nálunk honos gyümölcsfákért is odavan. A környéken legalább 200 gyümölcsfát ő oltott, szemzett vagy metszett. És persze ott a család. Kis unokája, Janka fotóját is megkeresi a telefonjában, hogy megmutathassa nekünk, és hamarosan bővül a család, Jankának kishúga születik januárban.

A háziorvos búcsúzóul még hozzáteszi:

– Minden betegemmel egyformán kell bánni. Aki pedig esetleg hőbörögni próbál, vagy agresszívan viselkedik, annak azt szoktam mondani: „mindig maga fog tőlem segítséget kérni, fordítva ez soha nem lesz”. Ez hatni szokott.

ÉM-HE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában