Helyi közélet

2015.11.27. 10:28

„Bevásárolok, fürdetek…”

Abaújalpár - Marikát az idős emberek hálája kárpótolja a sok munkáért. Arcok a megyéből: Almási Józsefné szociális gondozó, ápoló.

Abaújalpár - Marikát az idős emberek hálája kárpótolja a sok munkáért. Arcok a megyéből: Almási Józsefné szociális gondozó, ápoló.

Almási Józsefné Marika Abaújalpár szociális gondozója és ápolója. Munkája nem egyszerű és nem is könnyű.

– Tíz idős embert látogatok meg mindennap, közülük kilenc már 80 éven felüli. Szinte mindenben segíteni kell nekik. Beviszem a lakásukba a vizet, a tüzelőt.

Van, akit fürdetni és öltöztetni kell, mert már annyira gyenge. Kitakarítom a lakásukat, gyógyszert íratok az orvosnál, pénteken pedig bevásárolok a gondozottaknak Abaújszántón. Hiszen a legtöbben már a falubuszra sem tudnak felülni, ami egyébként nagy segítséget nyújt a bevásárlásban – sorolja Marika a tennivalókat.

Megjegyzi: a gondozószolgálatot egyébként az önkormányzattal kötött szerződés alapján a görögkatolikus egyház tartja fenn, a központ Boldogkőváralján van.

Hála

– Szeretem a munkámat – vallja Marika. – Nem könnyű, de amikor látom a hálát az idős emberek szemében, az mindenért kárpótol. És az is igaz, hogy nagyon sok türelem kell ehhez a munkához, de megértem őket, tudom, hogy nekik sem könnyű.

Amikor azt kérdezzük Marikától, hogy amikor hazaér, van-e még ereje az otthoni munkákhoz is, csak nevet. Azt mondja, nincs, de muszáj az otthoni teendőket is elvégezni. A férje gazdálkodó, állatokat tart, tehát neki is be kell segíteni. És még ott a föld, a kert.

Marikának két lánya van. Adrienn most fog diplomázni a fővárosi Eötvös Loránd Tudományegyetemen, jogász lesz. A kisebbik leérettségizett, ő készül az egyetemi felvételire.

– A gyerekek nemigen jönnek ide vissza. Hogy is jönnének, amikor itt nincs munka, diplomás embereknek pedig főleg nincs. De összességében azért elégedett vagyok az életemmel.

Igaz, ha még egyszer kezdhetném, lehet, hogy nem vállalnám ezt a rengeteg munkát – teszi hozzá Marika.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában