Helyi közélet

2015.11.22. 10:42

„A minőségért küzdök, ez nekem mindennél fontosabb”

Hejőkeresztúr - A hejőkeresztúri iskola igazgatója szeretné, ha minden KIP-es iskola minősíttetné magát.

Hejőkeresztúr - A hejőkeresztúri iskola igazgatója szeretné, ha minden KIP-es iskola minősíttetné magát.

Az egyik internetes portál szerint védjegyvita alakult ki az Amerikai Egyesült Államokban közel 20 éve kifejlesztett tanítási-tanulási módszer körül, melynek neve Complex Instruction. Erről a programról mi is többször írtunk, elsőként a hejőkeresztúri általános iskola alkalmazta, majd szabta magyar viszonyokhoz, innoválta és adta tovább a tudást más intézményeknek.

Ez a módszer ugyanis alkalmas arra, hogy a különböző szocializáltságú és tudású gyerekeket sikeresen együtt nevelje, magatartásuk és tanulmányi eredményük javuljon.

Levédették

Az interneten megjelenő cikkel kapcsolatban megkerestük Kovácsné dr. Nagy Emesét, a hejőkeresztúri iskola igazgatóját, a Miskolci Egyetem docensét, aki lapunknak elmondta: a program közel 10 éves alkalmazása után 2009–2013-ig beléptek először egy veszprémi, majd a Digitális Esélyegyenlőség Alapítványba, akik különböző módon támogatták a programhoz kapcsolódó továbbképzéseket. Ők levédették az igazgató nevére a program elnevezését és leírását. Magát a módszert nem, mert az a Stanfordi Egyetem professzorainak nevéhez fűződik.

Néhány év múlva az igazgató kilépett az alapítványokból, helyére egy másik tréner került. Ez év decemberében azonban létrejön a Miskolci Egyetemen a pedagógiai módszertani központ, ami biztosítja majd a programhoz kötődő tanfolyamokat, valamint a minőséget.

Ezért Kovácsné dr. Nagy Emese megkereste az országban az úgynevezett KIP-es iskolákat (a módszert ugyanis bárki alkalmazhatja), hogy lépjenek be KIP-es iskolák hálózatába és hogy kérjék minősítésüket.

Garantálja

– A minőségért küzdök, számomra ez mindennél fontosabb. A módszer ugyanis, ha azt jól alkalmazzák, garantálja a tanulók magatartásának és kompetenciájának javulását. A minősítés után besoroljuk az iskolákat: lesznek olyanok, melyek ismerik a programot, olyanok, melyek alkalmazzák, és lesznek professzionálisan működő bázisiskolák.

A minősítést 5 évre adná ki az egyetem módszertani központja – sorolja Kovácsné dr. Nagy Emese, hozzátéve: a Stanfordi Egyetem professzora ajánlást adott ki a számára, ezzel ismerve el, hogy az ő munkája garanciát jelent a módszer helyes alkalmazására.

-ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában