Helyi közélet

2015.09.16. 16:11

Óriási közönségsiker volt a 11. Esélyegyenlőségi Nap

Kazincbarcika – Felfokozott érdeklődés mellett és hangos sikerrel zajlott le a 11. Esélyegyenlőségi Nap szombaton.

Kazincbarcika – Felfokozott érdeklődés mellett és hangos sikerrel zajlott le a 11. Esélyegyenlőségi Nap szombaton.

Zsúfolásig megtelt a rendezvény helyszíne a kezdésre; több mint háromszázan ünnepelték együtt a húsz éves Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesületét. (KME).

A jubileum különlegessé tette a rendezvényt, hiszen mind a köszöntőkben, mind a programokban vissza-visszatért az immár két évtizedes múlttal rendelkező szervezet megünneplése.

Az Esélyegyenlőségi Napot megtisztelte személyes jelenlétével Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke és két elnökségi tagja, Klimon István alpolgármester, több önkormányzati képviselő, intézmény-, cég- és civilszervezeti vezető, továbbá megyei és helyi társszervezeteket vezetői, képviselői.

A nappaliból az ezüstfokozatig

Napjainkban - az egykor az elnök lakásának nappalijában megalakult – KME kazincbarcikai központtal működik, de hetvenhat településen van jelen. Külön csoportjuk van Ormosbányán, Bánhorvátiban és Edelényben, s így összességében közel kétezer fős taglétszámmal rendelkeznek.

Kovács Ágnes MEOSZ elnök köszöntőjében épp ezt a széleskörű és kiemelkedő érdekképviseleti munkát méltatta; kiemelve az egyesület vezetőjének, elnökségének, munkatársainak és önkénteseinek példaértékű tevékenységét. Szólt az országos szövetség feladatairól, a mozgáskorlátozottak érdekében kifejtett munkájukról és a jövő legfontosabb terveiről is. Köszöntőjét követően egy országos szakmai díjat nyújtott át az egyesület elnökének. Tomkóné Kiss Mária eddig végzett kiemelkedő, példaértékű és áldozatos tevékenységéért az „Ember az emberért” érem „Ezüst” fokozatát kapta a tagok vastapsával kísérve.

Klimon István alpolgármester is szólt a megjelentekhez; mint mondta, fontos része a város életének ez a közösség, és a kiemelkedő érdekképviseleti munkát végző KME. Külön – egy virágcsokorral is - megköszönte az elnök asszony és munkatársainak tevékenységét, majd aktív részese volt a jeles alkalomból készített díszoklevelek átadásának és az óriás szülinapi torta felszeletelésének.

A finom krémes édességből a szorgos rendezők jóvoltából minden résztvevő kaphatott.

De nemcsak ettől lett édes és rendkívül emlékezetes a délután; olyan fellépők szórakoztatták ezen a napon (is) a közönséget, hogy bizony többször is libabőrös lett az ember.

Egy hullámhosszon

Az Esélyegyenlőségi Nap 2004-ben indult útjára Kazincbarcikán és az eltelt tíz év alatt a szervezők több tucat fellépővel színesítették az eseményt.

A tizenegyedik alkalom „sztárjai” páratlanul egy hullámhosszon voltak a mozgássérült- korlátozott vagy kerekesszékes emberekkel; a közönség pirosra tapsolta a tenyerét és bizony gyakran könnycseppek is megcsillantak a szemekben. A Sólyom Attila által vezetett sajószentpéteri FREEDANCE-2008 TSE aprócska-nagyobb táncosai lendületes és bájos előadásukkal hamar elvarázsolták a közönséget, no és persze a rendkívül büszke szülőket. Aztán a „törzsvendégnek” számító Roll Dance Budapest Kerekesszékes Kombi Táncegyüttes csalt könnyeket a résztvevők szemébe; a csapat, vezetőjük elvesztése után először lépett fel Kazincbarcikán és különleges produkciójukkal meghatottak mindenkit. A Hrabina Norbert által irányított La Cosa Nostra Kreatív csoport két tehetséges tagja is „libabőr-érzést” okozott: Svéd Matyi szívhez szóló hegedűszólójával, Aleva Zsófi pedig egy fiatal lány kiemelkedő énektudásával és egyedi bájával hamar közönségkedvenccé vált.

Ami pedig a két sztárvendég fellépésén történt, az igazán ritkaságszámba megy: az egykori Rising Star-os Peter Srámek szinte „felrobbantotta” a csarnokot. A hihetetlenül szerény, alázatos és jó humorú szlovákiai fiatalember több stílust ötvözve énekelt, dalai válogatása, előadásmódja és ehhez társuló páratlan személyisége óriási sikert aratott. Bizony Peter majd dupla műsoridőt énekelt le, annyira megszerette és szívébe zárta a barcikai közönség.

Balázs Pali és zenészbarátai is hasonlóan „zajos sikert” arattak, a szórakoztató zene megunhatatlan sztárja közel egy órás koncertet adott.

Mellettük a Pácz házaspár népi játszóháza, gépjármű-bemutató és a hagyományosnak számító tombolasorsolás egészítette még ki a 11. Esélyegyenlőségi Nap programját.

Az ötórás, egész délutánt kitöltő eseménnyel méltóképpen ünnepelte meg fennállásának huszadik évfordulóját a Kazincbarcikai Mozgáskorlátozottak Egyesülete. Feltéve ezzel a koronát egész éves, sőt az elmúlt két évtized alatt sorstársaik érdekében végzett áldozatos munkájukra.

- Göndör Judit -


A rendezvényen Díszoklevél elismerésben részesültek

Alapítótagok:

Jakab Józsefné, Kórik Krisztina, Szabó László, Tomkó János és Tomkóné Kiss Mária

Munkatársak:

Almási, Tibor, Cselei Sándorné, Dr. Eke István, Hegyi Annamária, Kersák Lászlóné, Keszler László, Kovács Andrásné, Pácz Jánosné, Pásztor Györgyné, Sári István, Stein Éva, Szabados Lászlóné, Szabó Réka és Varga Gáborné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában