Helyi közélet

2015.09.16. 22:55

Mitől lábatlan a lábatlan tyúk?

Encs - A hagyományos abaúji ételek is nagy értéket képviselnek Encsen.

Encs - A hagyományos abaúji ételek is nagy értéket képviselnek Encsen.

Hallottak már olvasóink a lábatlan tyúkról és a soros laskáról? Abaújban bizonyára jól ismerik az asszonyok a nagymama receptes könyvéből ezt a két, hagyományos népi ételt. Encsen pedig olyan nagy becsben tartják, hogy mindkettő bekerült a helyi értéktárba.

Kedvencek

Az azonban nem volt mindegy, hogy melyik recept marad fenn az utókor számára. Ezért az augusztusi Bogrács-csata és Pálinkamustra keretében a Helyi Értéktár Bizottság, a város önkormányzata és az Encsi Városvédő és Szépítő Egyesülettel megrendezte az I. Encsi Hagyományőrző és Értékteremtő Napot. Ennek keretében pedig meghirdették a lábatlan tyúk és a soros laska versenyét. Az előbbi nyertese Bodnárné Király Erzsébet lett, utóbbié Kmetz Istvánné Ildikó.

Erzsébet az Encsi Többcélú Kistérségi Társulásnál dolgozik. Nagyon meglepődött, amikor kiderült, az ő receptjét tartotta a zsűri a legjobbnak, mivel sok idős asszony is nevezett, akik jól értenek a hagyományos ételek elkészítéséhez. Erzsébet családjában nagy kedvenc a tyúkhúsleves. Azt tartják, a vasárnap nem vasárnap húsleves nélkül. A hétköznapok kedvelt étele pedig a lábatlan tyúk, ami nem más, mint a húsleves tölteléke, csak egy kicsit másképp elkészítve, tyúk nélkül, azaz lábatlanul. Erzsébet elárulja, gyerekkorában is nagyon szerette, akkor főtt salátával ették. Ha pedig ünnep volt, darált hússal gazdagították. Ő maga gombát is tesz bele.

A legfinomabb soros laska készítője, Ildikó az encsi óvodában dajka. Azt mesélte, épp dolgozott a verseny napján (akkor még egy áruházban). Reggel elküldte a laskát, mivel azt a saját konyhájában kellett mindenkinek elkészítenie, este pedig otthon várta az első díjért járó ajándék. Ildikó a nagymamájától tanulta meg a soros laska receptjét, mert 3 lánya nagyon szerette ezt az ételt. Finom tejfölös bableveshez, csak úgy magában, vagy baracklekvárral ízesítve.

ÉM-HE


Recept: Lábatlan tyúk

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt,
  • 2 db nagy tejföl,
  • 1 evőkanál só,
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna

  • Elkészítése:

    A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 centiméter vastagra elsikáljuk, és megkenjük zsírral (sorozzuk). Ezután 4 oldalról egymásra felhajtjuk. Ismét elsikáljuk, majd tetszőleges nagyságú négyzetekre vágjuk. A négyzeteket bevagdossuk, majd vaslapon megsütjük mindkét oldalát.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában