Helyi közélet

2015.07.03. 09:16

Visszaadta az életkedvüket

Borsod-Abaúj-Zemplén - Kilenc megyénkbeli település termel biozöldségeket a Pro Lecsó keretein belül.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Kilenc megyénkbeli település termel biozöldségeket a Pro Lecsó keretein belül.

Mire jó a kertművelés, zöldségtermelés azonkívül, hogy egészséges biozöldségek, -gyümölcsök kerülnek az asztalunkra?

A Pillangó Fejlesztések Egyesület által indított Pro Lecsó programnak köszönhetően más gondok is megoldódhatnak a kistelepüléseken a földművelés által. A közös munkával lehet küzdeni például a mélyszegénység, az éhezés, a kirekesztés ellen is. A programhoz immár 9 megyénkbeli település csatlakozott.

Vissza a földhöz

Huszti Gábortól, Szirmabesenyő polgármesterétől megtudtuk, ők az idén kezdték el a munkát a programban. Több oka is volt a csatlakozásuknak. Először is az, hogy az önkormányzatnak voltak és vannak olyan földterületei, melyeket legalább 15 éve nem műveltek, tehát biogazdálkodásra kiválóak, másrészt pedig a Pro Lecsót jól össze lehet hangolni a közfoglalkoztatással. Fontos még, hogy a munkát szakemberek irányítják, így a program önkéntesei számos ismerethez jutnak a biogazdálkodás terén. De még az is hozzátartozik a történethez, hogy az emberek Szirmabesenyőben is elszoktak már a kertműveléstől. Most azonban a 9 önkéntes szorgalmasan dolgozik a földeken, a közfoglalkoztatásban és a Pro Lecsó programban is. A megtermelt zöldségeket hazavihetik, de jövőre bizonyára jut a közkonyhára is egészséges sárgarépa vagy burgonya.

A polgármester a program legnagyobb hasznát abban látja, hogy az emberek értelmes munkát tudnak végezni, és hogy egészen biztosak lehetnek abban: amit megtermeltek, az egészséges. A földműveléshez oktatás is kapcsolódik: a program koordinátorai megtanulják, hogy kell kialakítani a vetésforgót, melyik növényből mennyit érdemes ültetni, és milyen technikával lehet elérni a legjobb eredményt.

A jövőről szólva a polgármester hozzátette: szeretnének létrehozni egy szociális szövetkezetet, melynek egyik lába lehet akár a mezőgazdaság is.

ÉM-HE

Elhagyott kertekben

Sajókeresztúr egy éve tagja a Pro Lecsó programnak. Kollár Miklós polgármester elmondta, ők a település elhagyott kertjeit vonták be a művelésbe. Náluk a 15 önkéntes már nemcsak saját magának termel, hanem a közkonyhára is. Később azonban piaci értékesítés is szóba jöhet. Az idén óriási sikere volt a friss salátának és hónapos reteknek. Az óvodások nagy élvezettel fogyasztották a biozöldségeket.– A közös munka újra visszaadja az emberek életkedvét, erősödik a csapatszellem, és folyamatosan gyarapodnak az ismereteik – sorolta a program legfőbb hasznát a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában