Helyi közélet

2015.07.03. 09:10

Többet akart tudni: melléktermékből nyerte ki az ezüstöt, a rezet és az ónt

Miskolc - Zoltán az egyetemi hallgatóknak járó legmagasabb kitüntetést kapta tudományos munkájáért.

Miskolc - Zoltán az egyetemi hallgatóknak járó legmagasabb kitüntetést kapta tudományos munkájáért.Harangi Zoltánnak, a Miskolci Egyetem hallgatójának Pro Scientia Arany­érmet adományozott az Országos Tudományos Diákköri Tanács. E magas kitüntetést nem kaphatja meg akárki, kétévente adományozzák, összesen 45 hallgatónak. Ebben az évben a Miskolci Egyetem két diákja is megkapta a rangos elismerést, Zoltánon kívül Gajda Mihály, aki a Műszaki Földtudományi Kar hallgatója.

Zoltánnal azon az egyetemi könyvbemutatón találkoztunk, ahol a Diáktudomány című kötetet ismerhették meg az érdeklődők. A könyv a hallgatók tudományos munkáit tartalmazza, természetesen Zoltánét is.

Ő egyébként már megszerezte anyagmérnöki alapdiplomáját, jelenleg mesterképzésre jár, és kohómérnökként végez majd a következő félév végén.

Többet tudni

Hogy kezdődött a tudományos munka? – kérdeztük tőle.

A tehetséges fiatalember elárulta, úgy érezte, szeretett volna többet megtudni és a gyakorlatban megtapasztalni a saját szakterületén. Ezért megkereste aktuális szakiránya vezető oktatóit, hogy bekapcsolódhasson különböző tudományos projektekbe. Innen egyenes út vezetett a tudományos diákköri munkához.

– Ebben is az volt a szép és érdekes, hogy sok időt tölthettem a laboratóriumban, új dolgokat tudtam kipróbálni a gyakorlatban, ezzel mélyültek az ismereteim – mondta Zoltán.

Ő egyébként több tudományos diákköri dolgozatot is írt, a legutóbbi viszont annyira jól sikerült, hogy kijutott az Országos Tudományos Diákkör megmérettetésére. Itt első helyezést ért el, ami az egyik feltétele volt a Pro Scientia Aranyérem elnyerésének.

De mi is az az érdekes kutatási téma, amelyen Zoltán dolgozik? – Egy nagy uniós projekt futott a karon, a „Forr-Ász”, melyen belül a tanszékek különböző feladatokat kaptak. A mi műhelyünk azon dolgozott, hogy hogyan lehet a forrasztáskor keletkezett másodnyersanyagokat feldolgozni. Az én feladatom az volt, hogy egy ónoxidos alapanyagot visszaalakítsak ónná, valamint, hogy egy másik melléktermékből kinyerjem az ezüstöt, a rezet, valamint az ónt, amelyek értékes fémnek számítanak. Ebből a témából írtam a szakdolgozatomat, és a diplomamunkám is most ebből készül. A teljes megoldáshoz már közel állunk, van olyan eredményünk, amelyik már meg is valósult üzemi körülmények között – meséli Zoltán.

Az iparban

Megtudjuk tőle azt is, hogy szeretné a tudományos munkát folytatni doktori iskolában, de előbb dolgozni akar, mert mint fogalmaz, műszaki emberként az iparban is tapasztalatokat kell gyűjtenie. Hiszen a kutatást úgy tudja majd csak eredményesen folytatni, ha képet kap arról, milyen munka folyik az üzemekben.

A sok tanulás és kutatás mellett azért jut kikapcsolódásra is. Szeret filmezni, olvasni és kint lenni a természetben.

A díjról

A Pro Scientia Aranyérmet az a fiatal kaphatja meg, aki tanulmányai során és az általa választott szakmai területen kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és arról pályamunkák, előadások, vagy irodalmi, művészeti és tudományos alkotások formájában számot adott. Az aranyérem tehát nem egy-egy konferencián bemutatott előadást, pályamunkát ismer el, hanem a hallgatói összteljesítmény alapján a kiemelkedő egyéniséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában