Helyi közélet

2015.07.10. 12:24

Egészségesebben. De hogyan?

Miskolc - Túlteljesítette vállalását a Miskolci Egészségfejlesztési Iroda. A kétéves projekt most zárul, de lesz folytatás.

Miskolc - Túlteljesítette vállalását a Miskolci Egészségfejlesztési Iroda. A kétéves projekt most zárul, de lesz folytatás.Jóllehet sokat lehet hallani arról, hogy egészségesen kell élni és táplálkozni, sokat kell mozogni, s ezt el is könyvelik az emberek, a legtöbben ezt nyugtázzák, s hozzáteszik: „Jó-jó, de hogyan?”. Sokszor elhangzik ellenérvként, hogy mindez pénzbe kerül. Az egészségfejlesztési irodánk (EFI) létrehozásával és működtetésével az volt a célunk, hogy segítséget nyújtsunk a megvalósításhoz a Miskolcon, illetve a kistérségben élők számára, magyarázta dr. Tiba Sándor, a Miskolci Semmelweis Kórház főigazgatója a csütörtöki projektzáró rendezvényen. S bár a mindehhez pályázaton elnyert 124 millió forintos, 24 hónapra kapott támogatás e hónap végén lejár, a szolgáltatás továbbra is fennmarad, ha egyelőre szűkebb keretek között is.

Itt a legnagyobb

Az országban 59 egészségfejlesztési iroda működik, mind közül a legnagyobb a miskolci, s ehhez tartozik a legtöbb ember is (közel 254 ezer). Az iroda szakmai vezetője, Rimaszékiné Mazurka Dóra tájékoztatójából megtudtuk, hogy a pályázatbeli vállalásukat magasan felülmúlták: jóval több embert sikerült megszűrniük és regisztrálniuk, többen vettek részt az életmódváltó programjukban, s több lett azoknak a száma és aránya is, akiknél valamilyen pozitív eredményt sikerült elérniük. Az általános célkitűzéseken túl voltak egyéni vállalásaik is, például egyedül itt biztosítottak az egészségügyi dolgozók részére lelkiegészség-megőrző foglalkozásokat, vagy egyedül itt indítottak drogleszoktató klubot, s itt célozták meg az aktív korosztályokat is munkahelyekre való kiszállásokkal. A szakmai vezető kiemelte: nem lehettek volna ennyire sikeresek a civil szervezetekkel való szoros együttműködés nélkül. Elmondta azt is: Ha az iskolák vagy a város segítene az ingyenes helyszín biztosításában, mi találnánk szakembereket, s folytatódhatnának a rendszeres mozgásprogramok, amelyekre nagy az igény.

A továbbiakról a főigazgató elmondta: „ígéret van arra az EMMI-től” (hivatalos formában nem jelent meg), hogy a következő egy évre minden EFI 2,1 millió forint további támogatást kap. Azt azonban nem tartanák igazságosnak, hogy a nagy irodáknak ugyanannyi jutna, mint amelyekhez tizedannyi lélekszám tartozik. A felmerült problémák között említette azt is, hogy háromszor rendeztek roma kerekasztalt, ahol minden meghívott megjelent, kivéve a különböző roma szervezeteket. Márpedig a roma emberek nagyon is rászorulnának a segítségre, hogy javuljanak az egészségügyi mutatóik. „Kettőn áll a vásár”, tette hozzá a főigazgató.

Eredmények és lehetőségek

A programba bevontak: 10 960 fő. Ebből egészségügyi dolgozó: 987. Az életmód­programba bevontak: 2681 fő; közülük eredményt értek el: 1064-en.

Két év alatt: több mint 400 klubfoglalkozás, több mint 400 ember részére táplálkozási tanácsadás; több mint 100 fő részére rendszeres mozgásprogram (pilates, fitt-ball, gerinctorna). 8 kitelepült szűrőprogram, 3 városi egészségnap szervezése.

Amire folyamatosan várják a jelentkezőket: szűrések, tanácsadás.

A rendszeres mozgásprogramokra beteltek a keretek.

Elérhetőségek: 3529 Miskolc, Csabai kapu 9–11., Szűrőcentrum

I. emelet (tüdőszűrő fölött). Telefon: (06-46) 555-666/1599, vagy

(06-46) 555-124. E-mail: [email protected].

Rendelési idő: Hétfő, kedd: 7.00–15.00. Szerda: 8.30–16.30. Csütörtök: 7.00–15.00. Péntek: 7.00–15.00. (Dietetikus 13 óra után)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában