Helyi közélet

2015.06.30. 17:24

Látványos lesz és nemcsak a méretek miatt

Kisgyőr - Nagy erőkkel készül Kisgyőr újabb faragott szoboregyüttese.

Kisgyőr - Nagy erőkkel készül Kisgyőr újabb faragott szoboregyüttese.Amikor február közepén beszélgettünk Kékedi Lászlóval, Kisgyőr polgármesterével, még „csak” terv volt a település újabb faragott köztéri kompozíciója: egy Golgota, ahol a 14 stációjelenet lesz kifaragva ábrázolva. Azóta már elfoglalták helyüket a szobrok, azaz szemmel látható, ahogyan lassan elnyeri végső formáját Kisgyőr határában a szoboregyüttes. Elmentünk és megnéztük, hogy a hazánkban biztosan egyedülálló alkotás hogyan formálódik…

Sok még a teendő

– Már márciusban nekifogtunk a munkálatoknak – tudtuk meg Kékedi Lászlótól, aki „civilben” népi fafaragó iparművész. – Mint ahogyan az elmúlt években, idén is beiktattuk a közmunkaprogramunkba a fafaragást, és büszkén mondhatom, hogy a tavalyi emberek közül, akik akkor vettek részt ebben a munkában, heten úgy jöttek vissza, hogy idén nem voltak foglalkoztatottak, viszont mindképpen részesei akartak lenni az alkotás folyamatának.

Látogatásunk idején az utolsó simítások-faragások történtek azon a 4,5 méteres kereszten, amely szintén a kompozíció része lesz.

– A fő munkafolyamat most zajlott az immár hagyományos családi kézműves szaktáborban – folytatta Kékedi László. – Persze még több hónap kell ahhoz, hogy minden teljesen elkészüljön, mert hiszen amellett, hogy felállítjuk a szobrokat még sok teendő van, a parkosítástól kezdve számos olyan dologig, hogy látogatható legyen a szoborpark.

A település vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a tábor – a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával – 50–60 résztvevővel zajlik, a férfiak faragnak, a gyerekeknek kézműves-foglalkozásokat tartanak, míg lányok-asszonyok hímeznek, szőnek… „De például Horváth Zoltán fazekasságra is fogja tanítani a fiatalokat” – tette hozzá.

Közben útra keltünk és a helyszínen is megnéztük a készülő Golgotát.

– Látványos lesz és nemcsak a méretek, hanem a szobrok esztétikája miatt is – mondta Kékedi László. – Mintegy 12 méteres magas napkorong lesz a háttér, előtte áll a három kereszt, melyek fő motívuma az életfa. Aztán lefelé haladva 14 angyal tartja a stációk jeleneteit, előttük pedig rönkfán lesz olvasható kerámiatáblákon az adott „állomás”.

A polgármester azt is elárulta, hogy amikor tavaly elkészült a Betlehemük, már azon gondolkodott, mi lehetne a következő kompozíció. Aztán Mónus Béla fafaragó barátjánál meglátott egy faragott angyalt és összeállt a kép a fejében… „Persze az egész úgy lesz igazán tökéletes, hogy minden egyes alkotó hozzáteszi a magáét az alapötlethez, de ennek így is kell történnie.” – jelentette ki Kékedi László.

Azt is megtudtuk, hogy a tervek szerint 2016 virágvasárnapján lesz a szoborpark átadója, ám közben már újabb ötleteket vázolt a polgármester: de ez már egy másik történet…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában