Helyi közélet

2015.06.04. 17:54

Három könyv – a gyereknek egy cipő

Miskolc - Az áruházi katalógusból legalább előre választhatunk. A könyvheti újság csak a nyitásra jelent meg.

Miskolc - Az áruházi katalógusból legalább előre választhatunk. A könyvheti újság csak a nyitásra jelent meg.

Ha könyvhét, akkor az az én emlékeimben a főiskolás kor, Eger, s legalább tíz könyv, művészeti albumok, antológiák, szépirodalom, versek. Ennyi a csekélyke ösztöndíjból is kitelt az albérlet mellett.

A három sláger

– Mi a könyvhét három slágere? – indítok Mérész Kittinél, a Géniusz standjának árusánál, a 86. Ünnepi Könyvhét megnyitója előtt a miskolci könyvhetek hagyományosabbik helyszínén, az Erzsébet téren.

– Még nem indult be igazán a forgalom, inkább azt tudom mondani, mi az, amit már kerestek nálunk a boltban. Damu Roland: Az igazság; Leslie L. Lawrence legújabb, kétkötetes könyve: Kukoricaistennő énekel; Oravecz Nóra: Élet másképp.

Kérem, adjuk össze az árát: 3700, 3500, 3990 forint. Összesen 11 190 forint. Nem csekély.

– Nem bizony, van aki ennyit nem is ad ki érte – erősít meg Kitti.

Leguggolok az alsó sorban lévő, gyermekkönyvek között válogató hölgyhöz. Tar Edinát kérdem, mit vett utoljára a gyermekének tizenkét ezerért.

– Egy jó cipőt.

Kiderül, ő leginkább pszichológiai jellegű vagy fejlesztő könyveket szokott vásárolni, ami szakmájába vág, évente úgy 25 ezerért.

– De ha egy kölcsönkapott szépirodalmi könyv tetszik, abból szeretném, ha lenne saját példányom, így azt felkutatom és megveszem.

Kitti figyelmeztet, épp erre jó a könyvhét: amit most fellelünk a kínálatban, az most 20 százalékkal olcsóbb.

Már az unokáknak

A lehetőséggel élt a Líra pavilonjának eladója is, bár név nélkül, de elárulja: miután felnőtt gyermekei vannak, már gondol az unokákra, s a Csengőkert Kiadó kicsiknek szóló köteteiből magának is félretett. Darabja 799 forint, s még ebből is lejön most az ötöde. Igazán megéri!

Ő könyvheti slágerként a következőket nevezi meg: Zavodni Gréta Virág: A szívem ezerkétszázat ver egy perc alatt (2990 Ft); valamint az idei Szép verseket és a Körképet (2500–2500 Ft). Nem egészen 8 ezerért, mínusz a kedvezmény, így is 6400. A kollégám, fut át az agyamon, a hátizsákján ma 2250-ért cseréltette ki a cipzárat: ha azt vesszük, bő két és fél cipzárcsere… Mihez viszonyítsunk?! Az eladó négyfős családjának kétnapi ebéd, vacsora.

– De hozzáteszem: én nagyon spórolós vagyok – fűzi hozzá.

A jogdíjak miatt

Érdeklődöm, vajon az e-könyvek miért nem sokkal olcsóbbak.

– A régieket egészen olcsón is meg lehet kapni, az újak valószínűleg a szerzői jogdíjak miatt magasak.

Azt is itt tudakolom, vajon miért nem lehet könyvheti újsághoz hozzájutni.

– Nem tudom, máskor hetekkel előtte ott van a könyvesboltokban, az olvasók kérték, elvitték, kipipálva visszahozták, s mi félretettük nekik. Most jól kitoltak velünk…

ÉM-SzK


Az egyiknek gyűlik, a másiknak nem telik rá...

Tíz év körüli gyerekek érkeznek egy másik standhoz, s rendkívül izgatottan vetik bele magukat a kínálatba. Az egyik leglelkesebbet, Márkot kérdem: van-e a tarsolyában pénz, hogy amit kiválaszt, megvásárolhassa? (Közben azt is megtudakolom a csoporttól, tudják-e mennyi az a húsz százalék kedvezmény, de ingatják a fejüket, még csak az ötven százalékot tanulták.)– Igazából van, csak nincs nálam. Tavaly karácsonytól gyűjtögetem, elhatároztam, hogy akkor kezdem elkölteni, ha összejön százezer, de még csak hetvenkettőnél tartok. A felét könyvekre szánom, focisták életrajzaira és képes albumokra. Kinéztem most ezt a Minecraft – Kezdők kézikönyvét, ebben minden benne van, ez is közte lesz, az biztos! Zoé egy másik könyvet választana, az Egy zizi naplója legújabb kötetét. Ám bevallja, neki saját pénze nincs, a szüleit pedig nem kéri meg, hogy vegyék meg, mert nem akarja ekkora költségbe verni őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában