Helyi közélet

2015.03.27. 10:08

Nézőpont: Magyarázatok

<em>Nekünk miért az a szabadság, ha nem dolgozunk, a garázsboltosoknak miért az, ha dolgoznak?</em> <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

Nekünk miért az a szabadság, ha nem dolgozunk, a garázsboltosoknak miért az, ha dolgoznak? Bujdos Attila írása.

Új kezdeményezéssel próbálja szolgálni a megértést a kormány. Mostantól hetente magyarázza majd el a kabinet döntéseit Lázár János miniszter és Giró-Szász András államtitkár. Semmi sem ok nélkül történik. Ez most állítólag azért van, mert eddig nem volt eléggé hatékony annak a megokolása, miről szól egy-egy kormányzati döntés.

Nem tudom, mivel mérhetnénk egyébként jól, vagy csak úgy egyáltalán egy döntés elmagyarázásának hatékonyságát. Így nem merném állítani azt sem, hogy a vezető kormánypárt jelentős népszerűségvesztése indokolja ezt az újfajta kommunikációs aktivitást. Például azért sem, mert nem biztos, hogy a kellő magyarázatok hiánya miatt fordultak el szavazói a Fidesztől (tehát, hogyha lesz majd magyarázat, akkor ez a jelenség visszafordítható).

Azért sem merném ezt állítani, mert a megértés nem okvetlenül jár együtt azzal a belátással, hogy amit tesznek, azt valóban a hallgatóság érdekében is teszik. A magyarázatok kellő alaposságával, a magyarázók megfelelő elszántsága és kitartása esetén akár ezzel teljesen ellenkező megállapításra is juthat a hallgatóság. Azt pedig nehéz elhinni, hogy szándékkal saját maga ellen akarna dolgozni a kormány. Ez, vagy bármelyik.

Amivel eszem ágában sincs az új kezdeményezést bírálni. Nagyon helyes, és a kormányzati munkáról való felelős gondolkodás része lehet, ha elszámolnak vele, hogy mit és miért tesznek. Hogy ez aztán mennyire eredményes, azt majd meglátjuk, ha lesz már egy kis kifutása is. Jó, ha már az elején figyelnek az esetleges buktatókra, akik belevágnak: a magyarázatok és a magyarázók száma nem feltétlenül áll arányban a megértéssel.

Itt van például a vasárnapi boltbezárás, amit most kifejezetten csak a magyarázatok miatt hozok szóba, és ebből a szempontból teljesen közömbös, hogy jó vagy rossz a döntés. Lázár János például még ezen a héten is azt mondta erről: azért támogatta ezt a kezdeményezést, mert csökkenteni kell azoknak a számát, akik vasárnap dolgoznak. Ugyanebből a pártból Rogán Antal szerint a döntésük a magyar kiskereskedőket, a garázsboltosokat segíti. A Fidesz az ő szabadságukért is harcol. Ha egységesnek feltételezzük a kormányzati kommunikációt, a kijelentések közötti lehetséges összefüggések közül nem zárható ki, hogy tehát a kabinet azt szeretné, ha lehetőleg csak a kiskereskedők és a garázsboltosok dolgoznának vasárnaponként. Mi, többiek családunk körében élveznénk a pihenőnapot. Nem feltételezem, hogy a kormányzás célja kipécézett rétegek terheinek növelése lenne, ráadásul nem is látni okot, ami miatt a kormányzatnak haragudnia kellene pont a garázsboltosokra. Vagy bárkire haragudnia kellene. Az ember egyszerűen érteni szeretné: nekünk miért az a szabadság, ha nem dolgozunk, a garázsboltosoknak miért az, ha dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában