Helyi közélet

2015.03.31. 12:50

Megpályázzák a börtönépítést Ózdon

Ózd - Az ózdi képviselő-testület egy tartózkodás mellett támogatta a büntetés-végrehajtási intézmény megvalósítását.

Ózd - Az ózdi képviselő-testület egy tartózkodás mellett támogatta a büntetés-végrehajtási intézmény megvalósítását.A hazai intézmények túlzsúfoltsága miatt az Európai Unió újabb börtönök építésére kötelezte hazánkat. A beruházások az előttünk álló években valósulnak meg, amelyből Ózd is szeretne részesülni. Legalábbis az elmúlt hónapok eseményei ezt támasztják alá. Janiczak Dávid a lakosság bevonásával indította el a kérdést. Ózd polgármester egy személyes fővárosi egyeztetés után, szórólapokon és online formában is kikérte az emberek véleményét. Mindkét esetben túlsúlyban voltak azok a voksok, amelyek az építést támogatták. Már csak azért is, mert a hírek szerint a börtönépítés 250 új munkahelyet hozna az ózdiak számára.

- Megismerve az ózdiak véleményét további tapasztalatokat akartam szerezni – árulta el Janiczak Dávid polgármester. – Éppen ezért látogattam el a tököli és a sátoraljaújhelyi börtönbe, ami ugyancsak megerősített döntésünk helyességében. Ezután természetesen a testület elé vittük a kérdést, a pályázat beadásáról a képviselőkkel közösen kellett döntenünk.

A kivezető mellett lenne

A tanácskozáson kiderült, hogy a korábbi bánszállási helyszínen nem lehet megvalósítani az építést, mert a terület szomszédságában lévő szennyvíztisztító-telep 300 méteres védőtávolságát sértené a beruházás. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy a 25-ös számú főút kivezető szakasza mellett lévő, 27 hektáros területből kínálnak föl erre a célra a magyar állam javára.

- Természetesen nem az egészet, csupán 4,7 hektár szükséges a börtönépítésre – folytatta Janiczak Dávid. – Ráadásul nem is a középső részére gondoltunk, hanem a lakott részhez közelebb első szegletére, hogy a későbbiekben akár cégek, befektetők érkezhessenek a fennmaradó területre.

Az ülésen ezzel kapcsolatban Fürjes Pál, a Fidesz-frakció vezetője aggályát fejezte ki, mint mondta: a városban ez az egyik legfrekventáltabb terület, ahová cégek, vállalkozások települhetnek le, ezért célszerűbb lenne más megoldást találni. Janiczak Dávid válaszában kifejtette: sajnos az elmúlt években sem történt pozitív változás ezen a részen, ezért ajánlanák föl egy részét a börtönépítésre.

A napirendet végül egy tartózkodás mellett 13 helyi képviselő támogatta, ami azt jelenti, hogy az ózdi önkormányzat benyújtja a pályázatát az építésre. A tanácskozáson megtudtuk azt is, hogy az elbírálásra 90 nap áll rendelkezésre, a támogatás esetén pedig a kivitelezés a 2018-as, 2019-es években valósulhatna meg.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában