Helyi közélet

2015.03.18. 13:07

Gyümölcsbank és tankert valósult meg Ongán

Onga - Az Ongai Kulturális Egyesület „Gyümölcsbank és tankert” projektjének záró eseményére filmvetítéssel, a projektet bemutató 24 oldalas kiadvánnyal és a gyümölcsfeldolgozás során készült termékek kóstolásával invitálták március 11-én Onga város lakosságát.

Onga - Az Ongai Kulturális Egyesület „Gyümölcsbank és tankert” projektjének záró eseményére filmvetítéssel, a projektet bemutató 24 oldalas kiadvánnyal és a gyümölcsfeldolgozás során készült termékek kóstolásával invitálták március 11-én Onga város lakosságát.

A Svájci Civil Támogatási Alap által támogatott program során egy olyan gyümölcsbank és tankert valósult meg, amelynek révén lehetőség van a gyümölcstermesztés évszázados hagyományát és az önellátás szemléletét Ongán és tágabb környezetében elterjeszteni és művelni.

Az egyesület tagsága az általános iskola 7–8. osztályos tanulóinak bevonásával, együttműködve a város önkormányzatával egy bel- és külterületi területen összesen 122 gyümölcsfából álló tankertet hozott létre. Minden egyes fának van egy diák gondozója, akik megismerkedve a gyümölcstermesztés alapjaival folyamatosan gondozzák, figyelik a fák növekedését.

Elterjeszteni és művelni

„Mindkét tankerttel egy olyan gyümölcsbank létrehozása is célunk volt, ahol a vidék alapfajta – alma, körte, kajszibarack és szilva – gyümölcsei a lehető legszélesebb fajtaválasztékban megtalálhatók, amelyek termesztése, folyamatos vizsgálata segítséget nyújthat az itt élőknek, hogy mely gyümölcsöket érdemes termeszteni, melyiknek milyen az ízvilága, melyek azok, amelyek jól megélnek az adott földrajzi, talaj- és éghajlati viszonyok között, mik igényelnek különleges gondozást, milyen fajta közül válasszanak, ha maguk akarnak gyümölcsfákat telepíteni. A tapasztalatokat nyilvánossá, a kóstolások lehetőségével pár év múlva az egész térség számára kézzelfoghatóvá tesszük.” – tudtuk meg Takács Lászlótól, az Ongai Kulturális Egyesület elnökétől.

A projektnek nemcsak a gyümölcstermesztés volt része, hanem annak feldolgozása révén a közösségi kapcsolatok ápolása, élmények szerzése mellett a gyümölcsfeldolgozás ismereteinek elsajátítása is. Ennek fontos elemeként közös sárgabarack- és szilvalekvárfőzés, gyümölcsök befőzése és aszalása is megvalósult. Ez utóbbi tevékenységhez a Darvas Közösségi Ház és Múzeum udvarán felállított aszalókemence biztosítja a jövőben is a hátteret.

ÉM-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában