Helyi közélet

2015.03.24. 10:58

Beárazták a friss diplomákat

Borsod-Abaúj-Zemplén - A pályakezdők közül az informatikusok keresnek a legjobban, a pedagógusok a sor végén.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A pályakezdők közül az informatikusok keresnek a legjobban, a pedagógusok a sor végén.Bálint Barbara pályakezdő pedagógus. Harmadik osztályos gyerekeket tanít a Miskolci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. Úgy fogalmaz, hivatásból választotta ezt a munkát. Amikor eldöntötte, hogy pedagógus lesz, eszébe sem jutott, hogy megtudakolja valakitől, munkába álláskor mennyit lehet majd keresni. Akkor sem lepődött meg, amikor megkapta az első fizetését.

Hivatástudat

– Valami hasonlóra számítottam – vallotta be, és azt is elárulta lapunknak, hogy ez 105 ezer forint nettó fizetést jelent. – Most még ki tudok jönni ennyi pénzből, mert a szüleimnél lakom, de tudom, hogy ha már nem gyakorló pedagógus kategóriában leszek, akkor a fizetésem is emelkedik – mondja Barbara.

Nem bánja a kevés fizetést, mert mint fogalmaz, a gyerekek szeretete kárpótolja mindenért, és egyébként is úgy gondolja, hogy tanítani csakis hivatásból lehet. Tapasztalata egyébként az, hogy az érettségiző fiatalokat még nem az érdekli, hogy mennyit lehet majd keresni, hanem az, hogy érdeklődésüknek megfelelő pályát válasszanak. A jövőbeni fizetés inkább a szülők vesszőparipája.

Nagy különbség

Nyilvánosságra hozták azt a tanulmányt, amely a diplomás-pályakövetési rendszer adatait összegzi. A számokból kiderül, hogy a különböző területeken végzett pályakezdők bére között akár 158 ezer forint is lehet a különbség. A legmagasabb havi fizetésre az informatikai és a műszaki diplomával rendelkező pályakezdők számíthatnak, a legkevesebbre pedig a fiatal pedagógusok és művészeti pályán elhelyezkedők.

Érdeklődtünk egy középiskolában is, hogy megtudjuk, figyelik-e a pályaválasztás előtt álló diákok, melyik diploma mennyit ér a munkaerőpiacon.

– Diákja válogatja – szögezte le elöljáróban Papp Zsolt, a Diósgyőri Gimnázium igazgatóhelyettese. – Vannak az úgynevezett slágerszakok, melyek a köztudatban a jól fizető állások között szerepelnek. Ilyen például a közgazdasági pálya, de ma már ilyenek a műszaki szakok is. A legszerencsésebb azonban az a fiatal, akinek az érdeklődése egybeesik egy jó karrierlehetőséget nyújtó képzéssel. A diákok azonban az elhelyezkedési lehetőségekkel is tisztában vannak valamennyire, sőt a külföldi álláslehetőségeket is figyelik – jelezte Papp Zsolt. Hozzátette: az azonban tény, hogy a pedagóguspályát kevesen választják. Évente 130–150 diák érettségizik a gimnáziumban, közülük 2–3 diák szeretne csak tanítani.

Friss diplomás átlagfizetések:

  • Informatika: 281 ezer Ft
  • Műszaki: 258 ezer Ft
  • Nemzetvédelmi és katonai: 248 ezer Ft
  • Gazdaságtudományi: 236 ezer Ft
  • Orvosi és egészségtudományi: 204 ezer Ft
  • Jogi: 200 ezer Ft
  • Bölcsészettudományi: 179 ezer Ft
  • Pedagógus: 142 ezer Ft
  • Művészet: 123 ezer

  • A legjobb fizetések

    A diplomás-pályakövetési adatok szerint a műszaki végzettségűek nemcsak átlagon felüli bérre számíthatnak, de jellemzően felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben sikerül elhelyezkedniük. Több más területtel ellentétben a műszaki képzések nem különülnek el élesen régiók szerint. Legkedvezőbb fizetésre, bruttó havi 312 ezer forintra a Pannon Egyetem hallgatói számíthatnak, 275 ezer forintot keresnek a Kecskeméti Főiskola diplomásai, 254 ezret pedig a Miskolci Egyetemen végzettek.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában