Helyi közélet

2015.02.19. 12:43

Vizsolyi biblia: Elkészült az első két oldal

Vizsoly - Elkezdődött Vizsolyban a Károli Biblia újranyomtatása eredeti papírra, eredeti technikával.

Vizsoly - Elkezdődött Vizsolyban a Károli Biblia újranyomtatása eredeti papírra, eredeti technikával.– Nagy nap ez a mai, hiszen a vizsolyi Rákóczi-kúriában elkezdődik a Károli Biblia újranyomtatása. Az újranyomtatás egyháztörténeti, kultúrtörténeti és nyelvtörténeti esemény is – fogalmazott Tőkés László európai parlamenti képviselő, volt református püspök szerdán Vizsolyban azon az ünnepségen, melynek végén ő nyomtathatta ki a János evangélium első két oldalát. Épp 426 évvel azután, hogy Mantskovits Bálint, a 16. század legjelentősebb nyomdásza a Károlyi Gáspár által teljes egészében magyar nyelvre fordított Vizsolyi Biblia nyomtatását elkezdte. Tőkés László úgy folytatta: az újranyomtatás nemzettörténeti esemény is, hiszen Magyarországot nem tudnánk elképzelni a magyar nyelvű Biblia nélkül.

Kétszáz példányban

A Károli Biblia újranyomtatásának ötlete Daruka Mihály, vizsolyi vállalkozóban fogalmazódott meg évekkel ezelőtt. Elhatározta, hogy a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére, 2017. október 31-ére kinyomtatja még egyszer 200 példányban a Vizsolyi Bibliát eredeti formájában, eredeti eszközökkel, technikával, támogatói és a kiváló szakemberek segítségével.

Daruka Mihály az ünnepségen elmondta: a támogatásokból befolyó összegből a Mantskovits Biblianyomtató Műhely felújítását, és Rákóczi Zsigmond vizsolyi kúriájának helyreállítását szeretné megvalósítani. Az idáig vezető út nem volt sima, de mára elkészült a korhű nyomdagép, a 16. századi technikával működő, vízimalom-meghajtású, lenrostpapír-gyártó manufaktúra. Készen van a kézzel vésett, 375 darab acél verőtő, melyek a betűk gyártásához szükségesek, és megtanultak eredeti, 16. századi papírt meríteni. De a tervek a 200 Károli Bibliával nem érnek véget.

Daruka Mihály szeretne létrehozni egy iparszerűen működő nyomdát, mely bemutatja a vendégeknek a könyvkészítés menetét az első lépésektől az utolsóig, a vízimalom környékére pedig egy archeoparkot álmodott, ahol a Hernád völgyében őshonos, kézműves foglalkozásokat mutatja majd be.

ÉM-HE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában