2015.02.23. 15:04
A metszés: úgy, ahogy a fa diktálja
Miskolc - A sebfelületet minden esetben kenjük be fasebtapasszal vagy oltómésszel.
Miskolc - A sebfelületet minden esetben kenjük be fasebtapasszal vagy oltómésszel.Szerdán Hudák Katalin miskolci kertészmérnök beavatta az érdeklődőket a gyümölcsfametszés elméletébe, és aki kedvet érzett hozzá, szombaton a gyakorlatban is kipróbálhatta, miként boldogul a hallottakkal. Az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány Öko-Kertész Klubjának egyik tagja biztosította hozzá a terepet, a megörökölt, Bedegh-völgyi öreg gyümölcsösében. A metszés csínját-bínját Szűcs Gergely kisgyőri gyümölcsész vezetésével ismerhette meg a mintegy 30 résztvevő. Az 40–60 éves, eddig elhanyagolt alma- és körtefákról először is a száraz ágakat kell eltávolítani. Ezen túlmenően a lényeg az a szemlélet, amelynek alapja, hogy a fa szándékát kell követni, amihez persze alaposan meg kell figyelni magát a fát. Mint ez alkalommal is megmutatkozott, sokakban él a helytelen felfogás, miszerint bele akarják kényszeríteni a fát valamilyen természetellenes formába. Itt is akadt, akit le kellett beszélni arról például, hogy kivágja a fa sudarát. De elhangzott olyan kérdés is: mi lehet az oka, hogy az otthoni fának annyi vízhajtása van, hogy úgy néz ki, mint egy sündisznó. A válasz: a túlmetszés. S, hogy mit kell nézni egy fán, mielőtt hozzálátnánk, hogy beavatkozzunk az életébe? A fa állását, természetét mi az, amivel segíthetjük a kiteljesedésben – miként azt a zen buddhista szerzetesek is teszik, a bonsai (törpefa) nevelésénél. Végül pedig egy lényegesről ne feledkezzünk el: a sebfelületet minden esetben kenjük be fasebtapasszal vagy oltómésszel.
ÉM