Helyi közélet

2015.01.26. 15:35

Pöszén mennek iskolába?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egyes járások kistelepüléseire decembertől nem járhatnak ki a logopédusok.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egyes járások kistelepüléseire decembertől nem járhatnak ki a logopédusok.

Logopédus nélkül maradtak a Gönci járás óvodái és iskolái, jelezték lapunknak az aggódó szülők. Nem azzal van baj, hogy nincs logopédus, hanem azzal, hogy a megyei szakszolgálatok fenntartója, a Klik és annak Miskolci Tankerülete immár nem engedi a szakemberek kijárását a kisebb településekre.

A logopédiai ellátás december 1-jétől gyakorlatilag megszűnt a Gönci járásban, mondják a szülők. Pedig legalább 170 gyereknek van szüksége a foglalkozásokra. Ha kérdezik, mit tegyenek, az illetékesek azt mondják, be kell vinni Göncre a gyerekeket a logopédushoz. Ezzel viszont az a probléma, hogy az a szülő, akinek van munkahelye, nem tudja ezt megoldani, aki pedig nem dolgozik, annak nincs pénze útiköltségre.

Néhány önkormányzat vállalná, hogy a falugondnok a falubusszal beviszi a gyerekeket a városba, de ez megint nem megoldás, érvelnek a szülők. Mert a falugondnoktól senki nem várhatja el, hogy télen vetkőztesse, öltöztesse a gyerekeket, és vigyázzon azokra, akiknek épp nincs foglalkozásuk. Az óvodapedagógus pedig nem tud a gyerekekkel menni, hiszen neki az óvodában a többi kicsire kell vigyáznia.

Más járásból is panasz érkezett lapunkhoz. A szülők elmondása szerint több helyen megszüntették a logopédusok és egyéb szakemberek vidékre járását, a szülők útiköltségét viszont senki nem fizeti ki, és sokan nem tudják megoldani, hogy a járási székhelyre vigyék a gyereket foglalkozásra.

A szülők úgy tudják, amelyik szakszolgálatnak van szolgálati gépkocsija, ott továbbra is kijár a kistelepülésekre a szakember, ahol viszont eddig saját gépkocsival járt, ott megszüntették az utazást, mert a költségtérítés sokba kerül.

Nagyon kellene

A Gönci járás egyik kistelepülésének óvodájában az óvodavezetőtől (aki kérte, nevét ne írjuk meg) megtudtuk, náluk 7–8 gyereknek lenne szüksége logopédusra. December elejétől azonban minden értesítés nélkül megszűnt az ellátás. Jelezte: a térségükben nemcsak az a baj, hogy nem jár ki a logopédus, hanem az is, hogy egyetlen szakember kevés, mindössze néhány percet tud foglalkozni egy-egy gyerekkel. De még ez is sokat számított, mert legalább tanácsokat tudott adni a szülőknek és a pedagógusoknak, miként foglalkozzanak a kicsikkel.

– Van olyan gyerekünk, aki 3 évesen még nem tudott beszélni, de a foglalkozásoknak köszönhetően ma már 4 évesen kerek mondatokat alkot.

Két hét szünet

A Mezőkövesdi járás kistelepülései szerencsésebbek. Itt korábban autóbusszal járt ki a logopédus, tudtuk meg az egyik óvodában. Aztán volt két hét szünet, a pedagógusok és szülők meg is ijedtek, hogy megszűnt a logopédiai ellátás, de már újra jár a szakember, most már kocsival. A pedagógusok úgy tudják, a mezőkövesdi szakszolgálat szolgálati autójával.

ÉM-HE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában