Helyi közélet

2015.01.19. 11:48

"Nem tudom, hová vezet…"

Miskolc - Mától naponta kell jelenteni a tisztiorvosi hivatalnak minden egyes 18 év alatti toxikus esetet.

Miskolc - Mától naponta kell jelenteni a tisztiorvosi hivatalnak minden egyes 18 év alatti toxikus esetet.Tavaly ősztől minden 18 év alatti, toxikus tünetekkel – jobbára a mentő által – beszállított beteget megyénkből a Velkey László Gyermekegészségügyi Központja (GYEK) fogad – vagy a sürgősségi ambulancián, vagy az akut gyermekosztályon –, jóllehet a tipikus gyermekellátástól elég távol áll a drog- és az alkoholmérgezés – mondja dr. Barkai László professzor, egyetemi tanár, az intézmény vezetője. – Bevállaltuk a feladatot, jóllehet itt kevésbé adottak hozzá a feltételek, mint a felnőtt sürgősségin. Nincs például olyan markos emberünk, aki mondjuk egy 17 éves, százkilós, agresszív fiatalembert képes volna megfékezni. Arról nem is szólva, hogy a kábult tizenévesek is ugyanoda érkeznek be, ahová az egyéb betegségben szenvedő gyerekek. Ám mindez korántsem helyi specialitás, sokkal inkább országos gond, ezért is szerepelt a téma nemrégiben a gyermekgyógyász szakkollégium ülésén. Szakmailag el tudjuk látni, de a kisegítő személyzet hiányzik.

Mikor szólnak a rendőrségnek?

A professzort arról is kérdeztük, kit értesítenek, ha egy kiskorút drogmérgezéssel szállítanak be.

– Korábban nem volt világos utasítás erre vonatkozóan. A bevált gyakorlat szerint általában jelentették a rendőrségnek. Ám tavaly az országos tiszti főorvos körlevelet adott ki, amely szerint csak akkor kell a rendőrségnek jelentenünk, ha a mérgezés 8 napon túl gyógyuló sérüléssel párosul, de erre ritkán van példa. A szülőt, gondozót viszont mindig értesítjük, mert a kiskorú csak az ő kíséretükben bocsátható el.

– Olykor a szülő csak sokára jön a gyerekéért. Van, akit nem ér meglepetés, ritkább, hogy a szülő elsírja magát. A normálisabb sajnálja a gyereket – mondja Fehér Annamária főorvos. – Én egyesével, minden gyerekkel el szoktam beszélgetni. Pszichiátert, pszichológust is hívok hozzájuk. Sokuknál az egyedül maradottságra vezethető vissza, hogy szerhez nyúlnak, amibe belejátszik a környezet hatása is. Többen csak kipróbálják, vagy arról számolnak be, hogy nem is tudták, mivel kínálták őket. Úgy gondolom, többen csinálják otthon, csak nem veszik észre. Ha bekábulnak, lefekszenek, egy idő után kitisztulnak. Nem tudom, hová vezet, leginkább társadalmi kataklizmához – véli a főorvos.

Valamit kezdeni kell vele

Barkai professzortól azt is megtudtuk: az országos tiszti főorvos mától elrendelte, hogy minden egyes esetet részletezve, naponta jelenteni kell a hivatal részére.

– Úgy gondolom, az állhat a hátterében, hogy végre tudatosult: valamit kezdeni kell a helyzettel. Már Velkey László professzor (a GYEK alapítója) idejében felmerült, hogy az ilyen regionális központokban szükség volna külön gyermek- és ifjúsági pszichiátriai osztályokra. A nagy akadálya, hogy szakember nincs hozzá – jegyezte meg.

ÉM-SZK

A GYEK adatai

2014-ben kezelt összes 18 év alatti mérgezéses esetek száma: 145Megoszlás a mérgezés típusa szerint: 70 százalék drog (főleg füves cigaretta); 20 százalék gyógyszer; 10 százalék alkohol és egyéb.


Beveszik a gyógyszert, és isznak rá

A fiatalok körében – mint kikérdezésük alapján kiderül – nagy népszerűségnek örvend kétféle antidepresszáns. Ezekből néhány szemet egyszerre bekapnak, s alkoholt isznak rá – elég a mérgezéshez. A népszerű gyógyszereket az orvos nem nekik, hanem a család másik tagjának írja fel, így jutnak a gyerekek hozzá.

Egy érdekesség emellé: egy tavalyi cikkből (Magyar Nemzet) kiderül, évente 8,5 milliárd forintot költ antidep­resszánsok támogatására az egészségbiztosító, ez az összeg a teljes gyógyszertámogatás körülbelül három százaléka. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint évente átlagosan félmillió beteg jut tb-támogatott depresszióellenes gyógyszerhez, rajtuk kívül azonban sokan lehetnek, akik enélkül váltják ki az orvosságokat.

A biztosító a súlyosabb esetek kezelésére szolgáló készítményeket finanszírozza, a legnépszerűbb termékből 2009 és 2014 első féléve között több mint 1,6 millió dobozzal adtak el.


Miskolc - Ez az egyik legelképesztőbb borsodi receptje a gyerekek házilag barkácsolt füves cigijének. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában