Helyi közélet

2015.01.22. 15:26

Milyen lehetőségeket kínál a miskolci tanárképzés?

Miskolc - „Elmondható, a pedagógusok most már tisztességes díjazásban részesülnek.”

Miskolc - „Elmondható, a pedagógusok most már tisztességes díjazásban részesülnek.”

A túlképzés a tanári pályán immár a múlté, sőt épphogy hiány jelentkezik pedagógusokból, holott az elmúlt években a bérezés is javult a közoktatásban. A miskolci Bölcsészettudományi Kar országosan is elismert tanárképzésről a Tanárképző Intézet igen népszerű oktatóját, Ádám Anettát kérdeztük.

Van-e jelenleg munkaerő-piaci igény a tanárokra?

Ádám Anetta: Egyértelműen igen. A kormányzat egyik fő oktatáspolitikai célja, hogy a tanári pályán jelentkező hiányokat csökkentse. Az elmúlt évtizedben ugyanis igen visszaesett a tanári pályát választók száma, ezért valamennyi tanári szakon jelentkezik ilyen igény. Saját, most decemberben végzett hallgatóink harmadának már most van állása – ketten közülük miskolci gimnáziumban helyezkedtek el. Ráadásul a legutóbbi béremelés óta az is elmondható, hogy a pedagógusok most már tisztességes díjazásban is részesülnek.

Milyen specialitásai vannak a miskolci tanárképzésnek?

Ádám Anetta: Azt reméljük, hogy a nálunk végző hallgatók mindenképpen gyakorlatorientáltabb, játékosabb, élménydúsabb képzésben részesülnek, mint máshol, és sokkal több lehetőségük van az egymással való törődésre és együttműködésre koncentráló pedagógiai módszerek elsajátítására. Erre – amellett, hogy a tanulmányaik során jól érzik magukat a hallgatók – azért van szükség, mert ha valaki nem egy elitgimnáziumban talál tanári állást, meg kell küzdenie azzal, hogy a diákok nagy része bizony nem szívesen vesz könyvet a kezébe, nem írja meg napi rendszerességgel a házi feladatát. Az iskola hagyományos eljárásai mellett új, élményszerű módszerekkel is meg kell ismerkedni ahhoz, hogy tanárjelöltjeink ilyen esetekben is sikeresek legyenek. Erre mi sokkal jobban koncentrálunk, mint más tanárképző egyetemeken vagy főiskolákon.

És van-e államilag finanszírozott hallgatói hely Miskolcon?

Ádám Anetta: Gyakorlatilag minden felvett nappalis hallgatónk állami finanszírozású, és hely van még bőséggel, sőt igen komoly ösztöndíjak is a rendelkezésre állnak: a Klebelsberg-ösztöndíj egy országos program része, de idén – az országban egyedülálló módon – lehetőségünk nyílott még a hallgatók havi 150 ezer forintos támogatására is – amennyiben folyamatosan végigkísért, mentorált logikában vállalták, hogy kötelező iskolai gyakorlataikat hátrányos helyzetű diákok között végzik. Akik vállalták ezt, mindannyian nagyszerűen helytálltak. Márpedig ha egy nehezebb környezetben ilyen élményekre tesznek szert, pályakezdőként sokkal könnyebb dolguk lesz, bárhol is helyezkedjenek el.

ÉM


Két hallgatói vélemény

Fehér Vivien, másodéves történelem–német szakos tanárjelölt: Szerintem fontos, hogy az iskolában olyanok tanítsanak, akik nemcsak megfelelő szaktárgyi tudással rendelkeznek, hanem közvetíteni is tudják azt a tanulók felé, és könnyen megtalálják velük a közös hangot. A miskolci tanárképzés ebben rengeteget segít, nagy hangsúlyt fektet ugyanis a gyakorlatokra. A tanárainktól sok támogatást kapunk. A képzés ideje alatt pedig amellett, hogy rengeteg hasznos tapasztalatot szerzünk, egy vidám közösség részei lehetünk. A gyakorlatoknak köszönhetően sok időt töltünk a gyerekekkel, így kipróbálhatjuk magunkat, és pályakezdőkként sem lesz idegen számunkra az iskola világa.Baranyi Réka, elsőéves hegedűtanár-jelölt: A tanárképzéshez kapcsolódó ösztöndíj a nyugodt tanulás feltételeit teremti meg számomra. Az ösztöndíjhoz kapcsolódó gyakorlat során pedig jobban megismerem a gyerekeket, megértem, honnan jön, mit tapasztalt, így könnyebben tudom tanítani, fejleszteni. Sokat kapok tőlük, jó érzés, hogy bizalmukba fogadnak, ott a szemükben a feltétlen rajongás, világos visszajelzést kapok, hogy milyen ember, milyen tanár vagyok. Fejlesztek és fejlődök egyszerre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában