Helyi közélet

2015.01.05. 11:49

Matricák: csak tessék választani!

Borsod-Abaúj-Zemplén - Olvasóink kérdeztek, az útdíjfizetési szolgáltató válaszolt.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Olvasóink kérdeztek, az útdíjfizetési szolgáltató válaszolt.Az elmúlt héten még úgy volt, hogy az M30-as autópálya Miskolcot elkerülő szakasza is fizetős lesz a január 1-jén bevezetett új útdíjfizetési rendszernek köszönhetően. A hétvégén azonban kiderült, ez a szakasz mégis ingyenes marad. Mint ahogy arról beszámoltunk, az illetékesek tévedésből jelölték ezt a szakaszt díjkötelesnek. Aki csak emiatt vásárolt megyei matricát, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodájában visszaválthatja.

Három kell

Az útdíjrendszerrel kapcsolatban azonban az elmúlt héten sok kérdés érkezett szerkesztőségünkbe, melyekre Kibédi-Varga Lajos szóvivő válaszolt. Egyik olvasónk Miskolcon lakik, de rendszeresen meglátogatja Nyíregyházán élő szüleit. Az M3-as autópálya viszont egy rövid szakaszon Hajdú-Bihar megyét is érinti.

– Ezek szerint 3 megyés matricát kell vásárolnom? – kérdezte olvasónk. – Igen – válaszolta a szóvivő – A Hajdú-Bihar megyei matricát akkor is meg kell vásárolni, ha azt csak néhány kilométeres szakaszon érinti az autópálya.

- Hol lehet megyei matricát kapni? – kérdezték többen is, akik az elmúlt héten több helyen próbálkoztak, de nem sikerült matricát szerezniük. A szóvivő jelezte: a korábban kapható matricák, a megyei matricák és más új matricatípusok (7 fő feletti mikrobuszokra, utánfutókra érvényes matricák) a szokott értékesítési csatornákon válthatók meg: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatain, a határátkelőknél meglévő viszonteladói értékesítési pontokon, az ematrica.autopalya.hu weboldalon, valamint a további viszonteladók jelentős részénél, így a Mol, Shell, Agip töltőállomásokon. Hozzátette: hozzájuk nem érkezett jelzés arról, hogy valahol nem működik az értékesítés.

Táblagondok

Olvasóink kérdezték azt is, hogy kikerültek-e a megyében mindenhol a figyelmeztető táblák a fizetős szakaszok határán. A szóvivő elmondta: a Magyar Közút Zrt. folyamatosan helyezi ki a táblákat, néhány napon belül minden érintett szakaszon ott lesznek. A fizetős szakasz mindig a kék táblánál kezdődik, alatta ott lesz a Matrica/Vignette kiegészítő tábla. Ez a határ nem mindig esik egybe a településhatárral, de a kivezető szakaszokon az autópálya-előjelző figyelmeztet arra, hogy gyorsforgalmi következik.

Egy vállalkozó azt szerette volna tudni, mindhárom autójára meg kell-e vásárolnia megyei matricát. Kiderült, hogy igen, de érdemes figyelni arra is, hogy milyen típusú járművekről van szó, mert a díjszabás különbözhet.

A szóvivő felhívta a figyelmet: türelmi idő segíti a közlekedőket, hogy megszokják, egy adott megyében mely szakaszokon érvényes a megyei matrica.

Türelmi idő

Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 ezer 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 forint) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak. A december 31-e előtt vásárolt 10 napos és havi matricák a lejárat időpontjáig, a 2014-es éves matricák 2015. január 31-ig érvényesek.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában