Helyi közélet

2015.01.09. 07:48

A hajók már készenlétben

Borsod-Abaúj-Zemplén - Életveszélyes lehet a befagyott folyók jegére merészkedni.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Életveszélyes lehet a befagyott folyók jegére merészkedni.Sárospatak térségében a hét elején már többé-kevésbé teljesen jéggel borított volt a Bodrog felszíne, de a megye többi folyóján is hasonló volt a helyzet. Az aktuális jéghelyzetről, és arról is megkérdeztük az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóságot, készenlétbe helyezték-e a jégtörő hajókat.

Vékony még a folyók jege

2014. december 15-étől az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság üzemeltetésében lévő jégtörő hajók elfoglalták a részükre kijelölt állomáshelyeket. A hajócsoportok Tokajban a Bodrog jobb parti téli kikötőjében, a Tiszalöki Vízlépcső felvízi részén, valamint Tiszadobon állnak készenlétben – tudtuk meg Rácz Miklóstól, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől.

A jégtörő hajók december 15. és március 1. között általában minden évben az adott állomáshelyeken tartózkodnak, melyet egyrészt az ilyenkor jellemző hidrometeorológiai helyzetben tapasztalható fokozott jégképződési tevékenység, valamint jogszabályi előírás is indokol.

Azt is megtudtuk, hogy a megye két nagy folyóján, az ÉMVIZIG kezelésében lévő Tisza és Bodrog felülete kisebb-nagyobb megszakításokkal állójéggel borított. A jég vastagsága a Bodrogon 3-8 centiméterre, a Tiszán pedig 12-15 centiméterre tehető. A Sajó és Hernád folyókon jellemzően pár centiméter vastagságú parti jég tapasztalható, így egyetlen folyószakaszon sem javasolt rámenni a jégre, mert az életveszélyes, különösen úgy, hogy a meteorológia a hét végére jelentős enyhülést jelez.

Melegen tartják

Rácz Miklós elmondta továbbá: a jelenleg kialakult jéghelyzet – az előrejelzéseket is figyelembe véve – egyelőre csak a felkészülési intézkedéseket teszi szükségessé, azaz a jégtörő hajókat és kiegészítő berendezéseiket kell melegen tartani, valamint a készenlétet kell szervezni és irányítani.

ÉM-BG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában