Helyi közélet

2014.12.07. 13:49

Jubileumhoz ért az ózdi könyvtárkultúra

Ózd - A jeles évforduló alkalmából szakmai napot is tartottak a Városi Könyvtárban.

Ózd - A jeles évforduló alkalmából szakmai napot is tartottak a Városi Könyvtárban.

A 130 éves ózdi könyvtárkultúrát ünnepelték a „Mérföldkövek” című ünnepi programon keresztül. A Városi Könyvtár életében ez az esztendő a jubileum éve, hiszen több jeles évfordulóhoz érkezett a település könyvtár- és művelődéstörténete. 1884-ben alakult az Ózdi Gyári Olvasó Egylet, amely hosszú évtizedeken keresztül biztosította a közkönyvtári szolgáltatást, művelődési lehetőségeket, és innen datálódik a közkönyvtári ellátás kezdete.

1884-ben épült meg az Ózdi Gyári Tiszti Kaszinó épülete, amely több mint 100 évig adott otthont különféle célokat szolgáló könyvtári gyűjteménynek. 90 éve 1924-ban adták át az Olvasó Egylet új székházát, a jelenlegi Olvasó épületét, amely évtizedekig szolgálta az ózdi könyvtárkultúrát.

A Városi Könyvtár munkatársai a jubileum jegyében gondolkodtak az éves rendezvények kapcsán, igyekeztek a múlt emlékeit méltó módon felidézni és az ifjabb generációval is megismertetni. Több pályázatot is hirdettek, amelynek az volt a célja, hogy minden korosztályt megszólítsanak, a különböző művészeti területeknek, és az eltérő szakmai tapasztalattal rendelkezőknek is lehetőséget biztosítsanak a részvételre.

"Ahogy látom és érzem ..." képző- és iparművészeti, és „A két jó barát": a Könyvtár és Én reklámfilm készítő pályázatukra olyan amunkákat vártak, melyek kötődnek az alkotóművész személyesen tapasztalt élményanyagához és szorosan kapcsolódnak az olvasáshoz, a kultúrához, a könyvtárhoz. Az ünnepi rendezvényen az eredményhirdetés mellett az alkotásokból nyílt kiállítást is megtekinthették az érdeklődők.

Elismerés a zeneiskolának

- Jubileumi és Szakmai Napunkon neves könyvtárosainak előadásaival emlékeztünk a múltra, hívtuk életre a jelent, próbáltunk a jövőbe nézni és áttekinteni megváltozott feladatainkat - fogalmazott Jakab Krisztina, az ózdi könyvtár vezetője. - Vendégeinkkel, a térség városi, kistelepülési és iskolai könyvtárosaival, valamint mindazon kollégáinkkal, akikkel az elmúlt évtizedekben együtt dolgozhattunk. Az intézményünket támogató és segítő tevékenységének elismeréseként adtuk át az ózdi Erkel Ferenc Zeneiskolának az Örökös Könyvtári Tag címet. Ezután a térségi és az iskolai könyvtárosokkal megalakítottuk az Ózd és Térsége Gyermek- és Iskolai Könyvtáros Műhelyt. Célunk, hogy mindazok, akiknek fontos a felnövekvő generáció olvasóvá nevelése, találkozhassanak egymással, megismerjék a másik munkáját, átadhassák egymásnak jól bevált módszereiket, illetve, új ötletek kerüljenek felszínre.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában