Helyi közélet

2014.10.23. 15:52

Október 23. - A megtorlás iratai is mind megvannak

Miskolc - Az Észak-Magyarország korabeli lapszámai is kortörténeti dokumentumnak számítanak.

Miskolc - Az Észak-Magyarország korabeli lapszámai is kortörténeti dokumentumnak számítanak.Milyen emlékei vannak a megyei levéltárnak az 1956-os forradalom és szabadságharc kapcsán? Ezt a kérdést vetettük fel Kis Józsefnek, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár levéltárosának.

– Korabeli közigazgatási, tanácsi és munkástanácsi iratokkal csakúgy rendelkezünk, mint röplapokkal, korabeli újságokkal, vagy éppen már a megtorlásokkal kapcsolatos iratokkal – fogalmazott lapunknak a szakember. – Nemrégiben találkoztam röplapokkal, és az Észak-Magyarország napilap akkoriban megjelent számaival is és olyan peranyagokkal, amelyek újságírókkal kapcsolatosak.

Ügyvédi segítséggel

Kis Józseftől megtudtuk azt is, hogy kezdetben nem voltak jól dokumentálva a forradalmi napok történései, azonban az akkori 2-es számú ügyvédi munkaközösség felajánlotta szolgálatait az 1956. október 25-én megalakult Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkástanácsnak. Ennek köszönhetően már jól végigkövethetőek a történések: a jegyzőkönyvekben nyoma van a határozatoknak, kinevezéseknek, és a sztrájkbizottság(ok) tevékenységének.

Röplapok, falragaszok

– Ezek egy része valamilyen formában a nyomtatott sajtóban is megjelent, de falragaszokon, vagy röplapokon is tájékoztattak – tette hozzá a levéltáros. Ugyanakkor rendelkezésre áll az is, hogy egy-egy, a munkástanács által összehívott ülésen kitől, és mi hangzott el.

Érdekesség, hogy ezeknek az iratoknak egy része sokáig nem a levéltárban „kötött ki”, hanem egy-egy üzemnél pihent, mint például az egykori Szerencsi Cukorgyár esetében. A szakember kérdésünkre azt is elmondta, hogy a forradalom leverése után a megtorlás iratai is mindenhol megvannak, kevés hiányzik belőlük, azok jól követhetőek. Az okozhat a kutatóknak talán további nehézséget mindezek kapcsán, ha nem helyben, hanem a Debreceni Katonai Tanács járt el egy-egy elítélt ügyében, hiszen akkor helyben nem tudnak tovább kutatni, anyagot gyűjteni.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában