Helyi közélet

2014.09.11. 16:24

Hetedik varbói közösségi nap

Varbó - A bányászat megtanította a varbóiakat arra, hogy csak összefogással tudják megoldani a problémákat.

Varbó - A bányászat megtanította a varbóiakat arra, hogy csak összefogással tudják megoldani a problémákat.

Hét éve állítottunk emlékművet Varbón a hősi halált halt bányászok emlékére - mondta Üveges Géza polgármester a szeptember 6-ai hetedik közösségi napon, mely egyben tisztelgés is a bányászhősök előtt. A polgármester felidézte a múltat: 100 éven át a bányászat volt az a foglalkozás, amely legtöbbet gyarapította a varbói emberek életét. Ez a nehéz és fáradtságos munka megtanította az itt élőket arra, hogy menyire egymásra vagyunk utalva, és csak együtt tudjuk elhárítani a ránk leselkedő veszélyeket - jelentette ki Üveges Géza. Varbó első írásos emléke egyébként 1303, alapításunk évszámát bevéstük a bányász emlékműre. Ezen a helyen 711 esztendeje élünk, és a jövőt is csak együtt tervezve, dolgozva építhetjük.

A közösségi napon arról is beszélt a polgármester, hogy az ide látogató vendégek nagy elismeréssel szólnak a falu fejlődéséről. "Az elmúlt években rendbe hoztuk, kicsinosítottuk utcáinkat, középületeinket. Megépítettük a vízelvezető árkokat, kitisztítottuk a patak medrét. Leraktuk a varbói turizmus alapjait. Még több eredményt szeretnénk elérni, hogy fokozzuk a lakosság megtartó erejét. Beadtuk igényünket a Varbói-tó tulajdonjogára és az előzetes hírek reményekkel töltenek el bennünket, hogy ezt meg is kapjuk. Hallani arról is, hogy a közeljövőben bányát nyitnak a Harica-völgyben, ez a munkahelyteremtés szempontjából igen fontos, erre kell ugyanis a legfőbb hangsúlyt fektetnünk."

Pelczné dr. Gáll Ildikó, az Európa Parlament alelnöke kis ékszerdoboznak nevezte Varbót, amely diákkori itt tartózkodása óta sokat fejlődött. Szerinte a bányanyitás ugyan nem holnap lesz, de ez és a turizmus lehet a jövő reménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában