Helyi közélet

2014.09.15. 21:20

11. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál - Jókat hallottak Miskolcról

Miskolc - Három fiatal filmes szakember, három zsűritag: velük beszélgettünk hétfőn a Jameson CineFesten.

Miskolc - Három fiatal filmes szakember, három zsűritag: velük beszélgettünk hétfőn a Jameson CineFesten.Vanessa Locke Németországból érkezett, soha korábban nem volt Magyarországon. Hallott a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról, tudja, hogy ez Magyarország legjelentősebb filmfesztiválja, ezért döntött úgy, hogy elvállalja a zsűrizést, az ökumenikus zsűri tagja. Egyébként filmkészítést tanult, de állt már a kamera másik oldalán is, a színjátszást Amerikában tanulta.

– Szeretek új emberekkel megismerkedni – magyarázza, mi szólt az utazás mellett.

Kondrad Domszewski Lengyelországból érkezett Miskolcra, a FICC zsűri tagja. Ő is a legnagyobb magyar filmfesztiválként hallott a miskolciról, de mint említi, a whisky neve, a Jameson is legalább ennyire vonzotta”. Négy éve működtet egy filmklubot Varsóban, igyekszik a legfrissebb filmtermést bemutatni a közönségének. Varsóban jogot, Krakkóban filmes tanulmányokat folytatott.

Lakatos Róbert a nemzetközi zsűri tagja, Erdélyből érkezett Miskolcra.

Jobbnál jobbak

– Már többször hívtak zsűrizni, de a korábbi években mindig vissza kellett utasítanom: forgattam – mondja. – Az idén én magam jelentkeztem, hogy jönnék.

Firtatjuk az okokat, bevallja, több ismerőse is zsűrizett itt, s csupa jókat mondtak a fesztiválról. Már most nem bánta meg, mert a néhány nap alatt jobbnál jobb filmeket látott.

– Kisjáték- és animációs filmeket zsűrizek – folytatja. – Nagyon kemény, jó filmeket látok, szinte semmi pénzből készültek. Egyrészt jó ez, másrészt viszont nem szeretném, ha kiderülne, hogy kevés pénzből is ilyen jó filmeket lehet csinálni. Nehogy csökkentsék a filmgyártás támogatására szánt összegeket.

Lakatos Róbert egyébként amellett, hogy rendez, tanítja is ezt a mesterséget a a bukaresti Hyperion egyetemen.

Merre haladnak?

Vanessát és Kondradot is kérdezzük az eddig látott filmekről. Részleteket – hiszen zsűriként erről nem beszélhetnek – nem mondhatnak, de kis vita már kialakul köztük: Kondrad nem tartja elég ütősnek a látott alkotásokat, szerinte „jól megcsináltak”, de egyiket sem érzi kiemelkedőnek. Vanessa némelyiket kimondottan szerette. Várja a továbbiakat, számára nagy élmény a fesztivál.

Kérdezzük, szerintük merre halad a világ filgyártása. Szórakoztatni akar? Vagy fontos kérdéseket megfogalmazni?

Vanessa és Kondrad szerint mindkétfajta filmnek megvan a létjogosultsága, de a kettő elválik egymástól. A nagy költségvetésű, szórakoztató filmeket a multiplexek játsszák továbbra is, az utóbbiak, a kis költségvetésűek a művészmozikban maradnak. Lakatos Róbert szerint az utóbbi filmek megismertetésére nagyon jók a fesztiválok, az ott látott filmek fontos problémákat feszegetnek. De bevallja, otthon, a fárasztó napi munka után nem ezeket a fajta filmeket nézi. Most viszont nagyon elgondolkodtatják, folyamatosan a látottak járnak a fejében, hogy hogyan kellene a saját életét élni, min kellene változtatni. Szerinte erre nagyon jók a fesztiválok.

ÉM-HM

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában