Helyi közélet

2014.06.04. 19:28

Maratoni hétvége Miskolcon

Miskolc - Terepfutók és hegyikerékpárosok népesítik be a Bükk-hegység „kapuját”.

Miskolc - Terepfutók és hegyikerékpárosok népesítik be a Bükk-hegység „kapuját”.A 22. Bükki Hegyi Maraton-Kisgyörgy Ádám Emlékverseny (2014. június 7., szombat) nyílt nemzetközi terepfutó viadalból és az III. Kondenzgyík Maraton országos rangsoroló hegyikerékpáros versenyből (2014. június 8., vasárnap) álló„3. Maratoni Hétvége Miskolc” Szervező Bizottsága a mai napon a borsodi megyeszékhelyen ismertette a sajtó képviselőivel a kétnapos esemény részleteit.

- Jó néhány évvel ezelőtt résztvevőként lettem részese a Bükki Hegyi Maratonnak, majd az ötletgazda-főrendező Kisgyörgy Ádám felkérésére jó ideje szervezőként segítem a verseny előkészületeit és lebonyolítását - fogalmazott Katona Ferenc, a Szervező Bizottság elnöke. - 2010-től önkormányzati képviselőként ténykedem, koordinátorként képviselem a rendezők érdekeit. Őszintén szólva nem volt nehéz dolgom akkor, amikor az önkormányzat vezetőit meg kellett győznöm az esemény ismételt támogatásáról. Az anyagi háttérhez idén is jelentős mértékben hozzájárul a város, melyhez egy olyan szakmai munka társul, ami ebben az évben is garantálja a színvonalas eseményt. Igazi maratoni hétvége lesz Miskolcon, hiszen a futás mellett, másnap, azonos helyszínen a hegyikerékpárosoké lesz a főszerep. Bár a sport támogatása nem tartozik kötelező feladataink közé, a város elkötelezett ebben az irányban. Ez a két esemény jelentős mértékben emeli a megyeszékhely imázsát, ezért is figyelünk rájuk megkülönböztetetten. Az is sokat mondó, hogy dr. Kriza Ákos, Miskolc MJV polgármestere vállalta el a 3. Maratoni Hétvége fővédnökségét.

Szűcs István, a 22. Bükki Hegyimaraton-Kisgyörgy Ádám Emlékverseny főszervezője, a a Maraton Club SE elnöke elmondta, hogy erre az alkalomra kialakított „erdei stadiont” a Majális-parkban, a Királyasztalnál jelölik ki. A nemzetközi terepfutóversenyen egyéniben maraton (42,3 km), félmaraton (21 km), kismaraton (10,5 km) és a minimaraton (3,5 km) közül választhatnak a sportbarátok, de lesz maratoni váltó (4x10,5 km) is. A 3,5 km-es Észak Családi Minimaraton futva és túrázva is lehet teljesíteni. Az első 70 beérkező az idén 70 esztendős Észak-Magyarország megyei napilap jóvoltából ajándéktárgyakat kap.

Rajt: 11.30-kor!

- A 22. Bükki Hegyi Maraton-Kisgyörgy Ádám Emlékverseny rajtjának idejét az eredeti 10.30 óráról eltoltuk egy órával későbbre, azaz indulás 11.30-kor!!! – folytatta a főszervező. - A későbbi rajt oka, hogy azon a napon, a versenyközponttól 200 méterre rendezik meg a Pünkösdi Juniális keretében az ünnepi szentmisét, melyet figyelembe kellett vennünk. Egyrészt sportszerűségből és tiszteletből, másrészt pedig azért, mert mindkét rendezvénynek dr. Kriza Ákos, Miskolc MJV polgármestere a fővédnöke. A két rendezvény „találkozása” miatt szombaton reggel 6 órától a volt Chinoin gyár felől lehet megközelíteni a Királyasztalt. Az esetleges kellemetlenségekért ezúton is elnézést kérünk. A versenyünkre természetesen a helyszínen is lehet nevezni június 6-án, pénteken 15-20, illetve június 7-én, 8-11 óra között a Királyasztalnál! Az érdeklődésre jellemző, hogy az előnevezők száma megközelíti a négyszázat. További érdekesség, hogy az eddigi nemzetek listájára idén az Amerikai Egyesült Államokat és Olaszországot is felírhatjuk.

Erő és technikai rutin

Karlowits-Juhász Tamás, a maratoni táv 2013-as győztese is: - Eddig 6-8 alkalommal álltam dobogón, vagy annak közvetlen közelében. Terepfutóként örültem neki, amikor három évvel ezelőtt az addigi, zömében aszfaltos pályát a jelenlegi, 10,5 km-es erdei körre cserélték a szervezők. Az erdei körpálya a versenyzőknek jó kontrollt biztosít és a nézők is számára követhetőbbek így a történések. Technikailag elég nehéz a pálya, mert a meredek emelkedő és lejtő mellett bizony minden lépést előre meg kell tervezni, de az időjárási körülményeket is figyelembe kell vennünk. Nem csak erővel, hanem egyfajta technikai rutinnal is rendelkeznie kell annak, aki a pódium megközelítését tűzi ki célul.

Élénk az érdeklődés

A három év alatt először rendezhetünk száraz pályán versenyt, ami azt jelenti, hogy sokkal gyorsabb, látványosabb csatákra számítunk – mondta Nagy András, a 3. Kondenzgyík Maraton hegyikerékpáros rangsoroló verseny főrendezője. – Még most is folyamatosan jelentkeznek a sportolók, tavalyhoz képest 50 százalékkal többen regisztráltak. Az egy körös, 28 km-es futam iránt a legnagyobb az érdeklődés. A 28 km-es körpályán további két egyéni (56 és 84 km) és egy váltó (3x28 km) számot is rendezünk. Az ovisok, kisiskolások számára számára - öt korcsoportban - külön-futamokat kínálunk a versenyközpontban.

A „Pedálkirály Miskolc”-sorozat nyitánya

Masa Zoltán, a 3. Kondenzgyík Maratont rendező Freeriderz SC elnökétől megtudhattuk, hogy Miskolc városával együttműködve elindítanak egy 5 fordulóból álló sorozatot, mellyel az a céljuk, hogy a kerékpározás iránt érdeklődő, ezt a sportágat szerető miskolciakkal és a környékbeli lakosokkal megismertessék, megszerettessék a különböző szakágakat.

- Elsősorban amatőröket, sportolni vágyó embereket, családokat kívánunk megszólítani – fogalmazott az elnök. - Minden állomáson pontokat kapnak a résztvevők, majd az összesítések alapján korosztályonként és nemenként kihirdetjük a „Pedálkirály Miskolc” címeket, melyek gazdái megkapják az egyedi kerékpáros mezt is. Az első forduló hétvégén, 3. Kondenzgyík Maraton lesz. A folytatás részletei is körvonalazódnak, a végleges időpontokat még egyeztetjük, de az biztos, hogy augusztusban egy országúti hegyi időfutam, szeptemberben a Fehérkőlápa Hillclimb MTB időfutam, majd egy tájkerékpáros verseny, októberben pedig egy épített akadályokkal teletűzdelt belvárosi cross szerepel a terveink között.

Rajtszámmal, kedvezményesen

A 22. Bükki Hegyi Maraton-Kisgyörgy Ádám Emlékverseny nemzetközi terepfutó viadal és a 3. Kondenzgyík Maraton hegyikerékpáros országos rangsoroló erőpróba indulói a borsodi megyeszékhely két méltán népszerű létesítményét is jelentős kedvezményekkel látogathatják a fenti két napon. Az együttműködés értelmében a Miskolci Városgazda Kft. által üzemeltetett Miskolci Állatkert és Kultúrparkba (www.miskolczoo.hu), mely a Királyasztalnál kijelölt versenyközponttól mindössze 300 méterre található, egységesen - a jelentős kedvezményt biztosító - 450 forintért lehet belépőt váltani. A Miskolci Turisztikai Kft. üzemeltetése alá tartozó Miskolctapolcai Barlangfürdőbe (www.barlangfurdo.hu) 300 db, 30 százalékos kedvezményt kínáló fürdőjegy áll a 3. Maratoni Hétvége résztvevőinek rendelkezésére. Lényeges információ, hogy a kedvezményes belépőjegyeket mindkét intézményben, mindkét napon a sportversenyek rajtszámainak felmutatása ellenében lehet megvásárolni.

A rendezvények védnökségét dr. Zsiga Marcell, Miskolc sportért is felelős alpolgármestere, Daragó Lászlóné, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, a Magyar Diáksport Szövetség alelnöke és Szaniszló Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sportszövetségek Képviseletének alelnöke vállalta el.

A részletes versenykiírásokat a www.hegyimaraton.hu, illetve a www.miskolcmaraton.hu honlapokon lehet megtalálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában