Helyi közélet

2014.05.24. 14:22

Projektlátogató nyíltnapot tartottak a svájci pályázatról

Bánhorváti, Kazincbarcika - A 2013 tavaszán kezdődött Svájci Hozzájárulás keretében folyó projekt kapcsán tartottak nyílt napot Kazincbarcikán május 22-én.

Bánhorváti, Kazincbarcika - A 2013 tavaszán kezdődött Svájci Hozzájárulás keretében folyó projekt kapcsán tartottak nyílt napot Kazincbarcikán május 22-én.A program keretében a bánhorvátiban megvalósult alprojektet ünnepélyes avatták fel.

Kazincbarcika Város Önkormányzata elkötelezetten támogatja a munkahelyteremtést. Ezt indokolja, hogy a kistérségben rendkívül magas a munkanélküliségi ráta.

A foglalkoztatás ösztönzése érdekében 2013-ban kezdődött meg a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében a „Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremő fejlesztése” elnevezésű projekt.

Kazincbarcika önkormányzata három kistérségi településsel – Bánhorváti, Rudabánya, Sajókaza - összhangban 2013 és 2015 között 1,5 milliárd forint összegű fejlesztési programot valósít meg, melyhez a Svájci Hozzájárulás 1,2 milliárd forintot biztosít.

A programot alkotó tevékenységi pillérek közé tartozik a Kulturális-természeti értékek bemutatása és turisztikai szolgáltatások fejlesztése.

Ennek egyik támogatott projektje a Damasa-tanösvény kiépítése, felszerelése, falumúzeum felújítása Bánhorvátiban; a fejlesztésekhez 2 új munkahely is létesítése is kapcsolódik. A projekt gazdája Bánhorváti Önkormányzata.

A közel 10 kilométeres tanösvény a Bükki Nemzeti Park határán, a Lázbérci Tájvédelmi Körzetben található, mely az omlással keletkezett természeti képződményhez, a Damasa-szakadékhoz vezeti a túristát. Az ösvényen, a Damasához vezető úton megismerheti a látogató a településhez kapcsolódó egyéb értékesebb kulturális és természeti látnivalókat is. A tanösvény a Falumúzeumtól indul, 5 állomása van bemutató, ismeretterjesztő táblákkal, hulladéktárolókkal, pihenő helyekkel.

A tanösvény állomásai

  • 1. Templom tér: Bánhorváti múltja és jelene, a falu néprajza, látnivalóinak bemutatása.
  • 2. Som-pataki pincék: Bánhorváti, mint a szőlő- és gyümölcstermesztés térségi központja; borászat története az Egri Érsekséggel összekötve.
  • 3. Bodó-tó: a tó kialakulásának története, a bükki erdők állatvilága és vadállománya, erdészet.
  • 4. Rózsás-kő: a térség és a Bükk jellemző növényzetének bemutatása, botanika, növénytani ritkaságok, természetvédelem.
  • 5. Damasa-szakadék: a szakadék kialakulásának legendája és valós földtani képződése.
  • 6. Miklós forrás: mezőgazdaság a térségben.
  • 7. Templom tér: végállomás.
  • A Falumúzeumban felújításra kerültek egyes termek, valamint új funkciók ellátására is képessé válik a létesítmény. A kiállító teremben a földművelés eszközei, szövés-fonás kellékei, a polgári szoba és egy régi iskola részlete tekinthető meg a palóckonyha és a tisztaszoba mellett. A kialakított 37 m2-es közösségi térben kézműves foglalkozások, hagyományőrző-, egyházi- és egyéb kulturális rendezvények, képzések, oktatási tevékenységek várják a község lakóit és a látogatókat.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában