Helyi közélet

2014.05.22. 10:48

Képcsarnok: Nehéz hónapok után, de léteznek

Miskolc - A miskolci önkormányzat segítségével működhet tovább Képcsarnok az országban egyedüliként Miskolcon.

Miskolc - A miskolci önkormányzat segítségével működhet tovább Képcsarnok az országban egyedüliként Miskolcon.Az egykori Képcsarnok Vállalat 1948-ban magángalériák államosításából jött létre, Miskolcon - a Széchenyi utca 21 alatt, a színház szomszédságában - 1962-től működött. Működött? Működik! Január elejére ugyan felszámolás alá került a Képcsarnokot működtető országos gazdasági társaság, azonban Sipos Tamás, a miskolci Képcsarnok galériavezetője nem adta fel. Hogy mégis mi történt az elmúlt hónapokban? A galériavezető az eszak.hu-nak elmondta, hogy nehéz hónapok állnak mögöttük, hiszen az év elejére teljesen ki kellett pakolniuk az üzletet, a megmaradt készletet pedig a felszámolóbiztos a budapesti központi raktárba szállította.

Ma ünnepélyesen is

- Felmerült, hogy a Képcsarnok rézkorlátja, csillárja, és a felíratok, amelyek 1974 óta itt vannak és Madaras István ötvös- és szobrászművész alkotásai (aki Firenzében és a Vatikánban is dolgozik) értékesítésre kerül - mondta Sipos Tamás. - Ennek ismeretében bátorkodtam megkeresni a miskolci városvezetést, akik rendkívül készségesen álltak az ügyhöz. Felvették a kapcsolatot a felszámolóbiztossal és megegyeztek például abban, hogy a város megveszi a csarnok réz berendezéseit, azaz, azok itt maradnak az üzletben. Ezáltal a város jogot formált arra is, hogy csak művészeti boltként üzemelhet tovább a Széchenyi utcai ingatlan.

Kiderült: a miskolci önkormányzat pályázatot írt ki, amelyet Sipos Tamásék nyertek el. Április elsején kapták meg ismét a Képcsarnok kulcsait: festettek,felújítottak és közel 100 művésszel vették fel ismét a kapcsolatot. A Képcsarnok készleteit frissítették, fiatalítottak, majd csendesen megnyitottak április végén. Sipos Tamástól megtudtuk azt is, hogy felolvasóesteket, dedikálásokat is terveznek a Képcsarnokba, ugyanakkor az Operafesztivál, a Cinesfest, vagy éppen a Múzeumok Éjszakáján is nyitva lesznek az érdeklődő közönség előtt.

A Képcsarnok (újbóli) ünnepélyes megnyitójára ma (csütörtökön) 17 órától kerül sor Gonda Zoltán festőművész kiállításával.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában