Helyi közélet

2014.03.20. 19:19

Hangonyi harangszót hallgathat az ország

Hangony - Az erős szél ellenére is jó minőségben sikerült rögzíteni a hangonyi Római Katolikus Templom harangjátékát. A Kossuth Rádióban, közvetlenül a Déli Krónika előtt lesz hallható a felvétel, de azt még nem lehet tudni, hogy mikor tűzi műsorára a közrádió.

Hangony - Az erős szél ellenére is jó minőségben sikerült rögzíteni a hangonyi Római Katolikus Templom harangjátékát. A Kossuth Rádióban, közvetlenül a Déli Krónika előtt lesz hallható a felvétel, de azt még nem lehet tudni, hogy mikor tűzi műsorára a közrádió.A rögzítések határokon belül és azon kívül is folyamatosan zajlanak, ezért nagyon sok harangszó összegyűlt az archívumban. Vancsok György, gyártásvezető érdeklődésünkre elmondta: Hangony esetében a település évfordulója kapcsán érkezett hozzájuk a megkeresés, így vélhetően a fő ünnep környékén sugározza majd az adó.

Mivel a hangonyi templom egy dombtetőn található, ezért a harangszó felvételét nehezítette a rendkívül erős szél. Papp Sándor hangmérnök két rendkívül érzékeny puskamikrofonnal érkezett, így a külső körülményeket szinte teljes egészében ki tudták zárni.

- Nem kell túl nagy technikai felszereltség ehhez a munkához – árulta el kérdésünkre Papp Sándor. – Az a lényeg, hogy a mikrofon jó minőségű legyen, mert a beszűrődő zajokat ki kell zárnunk. Hangonyon ebből a szempontból nem volt gond, mert a templom távol esik a közúttól, így a közlekedő autók és más utcai zsivaj sem zavarta a rögzítést. A széllel egy kicsit birkózni kellett, de sikerült megoldani a feladatot.

Végre egy pozitívum

Hangony polgármestere szerint minden olyan országos híradásnak komoly jelentősége van, ami pozitív megvilágításba helyezi a települést és a környéket.

- Annyi rossz hírt hallani a mi vidékünkről, végre most is van egy pozitív történet – fogalmazott Hangonyi László. – Természetesen büszkék vagyunk rá, hogy az országos csatornán megszólalhat a templomunk harangja, hiszen a kis ismertetőnek is köszönhetően nagyon sokan megismerhetik majd a falunkat. Ez pedig nagyon fontos. Csodálatos természeti környezetben fekszünk, de a borsodi és a nógrádi részt leszámítva csak nagyon kevesen tudják, hogy létezik a mi falunk is. Most talán ezzel a produkcióval is nyithatunk az ország távolabbi pontjai felé is.

ÉM-ME

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában