Helyi közélet

2014.01.03. 10:03

Volt, aki ki sem nyitott

Miskolc - Leginkább a szolgáltatásokat vették igénybe az emberek az újév első munkanapján a borsodi megyeszékhelyen.

Miskolc - Leginkább a szolgáltatásokat vették igénybe az emberek az újév első munkanapján a borsodi megyeszékhelyen.Üresek voltak a főutcai üzletek Miskolcon csütörtökön délelőtt. Áru ugyan természetesen volt a boltokban, azonban az újév első munkanapján vevő nem nagyon.

- A gyerekektől kaptam karácsonyra okos telefont - vagy hogy mondják - , de az egyik unokám elnyomogatott rajta valamit Szilveszter előtt és nem tudok rajta telefonálni - mondja a Centrumnál a miskolci Nagy Ferencné, aki az egyik mobilszolgáltatóhoz sietett, amikor megszólítom. - Úgy látom, hogy mindenki elköltötte azt a kicsit, vagy valamivel többet, amije volt a pénztárcában, ezért aztán senki nem vesz semmit. Nálunk is maradt némi sütemény és lencse, csak a hétvégén fogok nagyobbat főzni.

Egy férfi, egy sapka

A kereskedők egy része így aztán ki sem nyitott a sétálón: láttunk olyan kirakatot, ahol az volt kiírva, hogy "nyitás január 6.-án! BUÉK!". De volt olyan portál is, ahonnan mindent bevett az üzlettulajdonos, vagy éppen papírral fedte be.

- Egy fiatalembert jött be és egy sapkát próbált fel - válaszolja érdeklődésünkre nem sokkal később egy eladó a Széchenyi utca egyik üzletében, azonban kéri, hogy a nevét ne írjuk már le. - De ennyi egész nap. Be sem jönnek az emberek. Nem, nagy meglepetés mindez! Az ünnepek után senkinek sincs pénze, ilyenkor csak a legszükségesebbeket veszi meg mindenki. Talán a szolgáltatásokat igénybe veszik azok, akiknek muszáj valamit megcsináltatniuk.

Hogy mennyire rátapintott a lényegre a fiatal hölgy, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy két férfifodrászatban is többen voltak, mint sok üzletben - összesen.

Egy nyugdíjas férfi elárulja munkatársunknak, hogy nincs szó szerinti törzshelye, ha hajnyírásról van szó, ám az tény, hogy évtizedek óta a belvárosba jár, ha már fodrász.

- Az ünnepek előtt az ablakon nem lehetett benézni, annyian voltak - legyint. - Most viszont? Látja, kényelmesen lehet helyet találni.

A Villanyrendőr környékén is inkább a szolgáltatások miatt siettek többen. Hasonlóan Nagy Ferencnéhez, Dávid is, akinek a karácsonyra kapott tabletgépével voltak gondjai.

Megszokott látvány

- Igazándiból az a baj, hogy az adatforgalom miatt nem túl jó az előfizetésem - magyarázza. - Ezt próbálom személyesen intézni.

Meglepetés, vagy sem, de volt sorban állás is a 2014-es esztendő első munkanapján Miskolcon. Nem máshol, mint a Régió Park Miskolc Kft. ügyfélszolgálatán a Széchenyi utcán, ahol már megvásárolhatóak voltak az idei bérletek.

- Tizedikéig érvényes? - kérdez vissza egy öltönyös, fekete szövetkabátos férfi, felvetésünkre, hogy miért áll sorba. - Most már tényleg mindegy: "csak" négyen vannak előttem. És cigire gyújt. Egy másik sorban álló pedig úgy felel, hogy karácsony előtt költöztek, és az új "porta" előtt fizetniük kell a belvárosban, így lakossági bérletet vesz.

Elhagyva a nemrég átkövezett Széchenyit, nem sokkal vannak többen a plázában sem. A látvány megszokott: fiatalok beszélgetnek négyen egy kis zacskó sültkrumpli mellett.

- Itt nincs hideg, és a suli is csak hétfőn kezdődik - veti oda egy ByeAlex kinézetű vékony srác. - Nincs kedvünk sehová menni, mert még a Szilvesztert sem pihentük ki.

ÉM-JLI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában