Helyi közélet

2014.01.20. 09:30

Miskolcon a legdrágábban?

Miskolc - Összehasonlították a nagyvárosokban vásárolható diákbérletek árát. És a kismamákét.

Miskolc - Összehasonlították a nagyvárosokban vásárolható diákbérletek árát. És a kismamákét.Negatív hírként szerepel Miskolc a pécsi sajtóban. Egy felmérésre hivatkoznak, amely az ország nagyvárosaiban vásárolható diákbérletek árát hasonlította össze. Eszerint Miskolcon a legdrágábbak a diákbérletek: 3900 forintba kerülnek. A ranglista második helyén Debrecen áll, a legolcsóbban Győrben utazhatnak a diákok. (Igaz, a teljes képhez hozzátartozik, hogy Pécsett és Győrben nincs villamos.) Arra is kitér a felmérés, hogy az ország minden nagyvárosában létezik kisgyermekes bérlet, egyedül Miskolcon nem. Az árak változóak, a legdrágább Debrecenben, ahol 3590 forintot kérnek érte. (Azt már mi fűzzük hozzá, hogy még ez is olcsóbb mint Miskolcon, ahol a kismamák – hacsak nem diákok – 7000 forintot fizetnek a kombinált bérletért.)

Miskolcon nincs

A kismama-bérlet bevezetését egyébként az előző városvezetés idején az akkor ellenzékben lévő KDNP kezdeményezte, de az akkori városvezető MSZP nem szavazta meg. Azóta fordult a kocka a városvezetésben, de kisgyermekes bérlet továbbra sincs. Civil próbálkozások vannak – az interneten keresgélve egy petícióra is bukkantunk az ügyben Devecz Miklós MVK vezérigazgatóhoz címezve, de eddig úgy tűnik, hiába.

Az MVK kutatómunkája

Az MVK Zrt. kérdéseinkre reagálva kifejtette, hogy Miskolc a városi kedvezménykártyán keresztül 10 százalék kedvezményt biztosít a bérletek árából, így nagyon sok miskolci tanulónak 3510 forintba kerül a kombinált bérlet. (Ezzel Debrecent előztük meg – a szerk.) Ezzel két villamos viszonylaton valamint 153 kilométer buszútvonal 38 viszonylatán lehet utazni. Hangsúlyozzák, hogy egy Miskolctól kisebb város kevesebb fenntartási és üzemeltetési költséggel tudja megoldani helyi közlekedését. „Az összehasonlítások érdekessé válnak, ha mást is vizsgálunk", fűzik még a témához. „Végeztünk egy kis kutatómunkát. Ha egy 4 fős család 2 felnőtt és 2 diákbérletet vásárol Miskolc kártyával, akkor 19 620 forintot fizet, ami Győr után a második legolcsóbb. Szerintük az összehasonlításban szereplő városok egyikében sincs kedvezmény helyieknek" – áll a válaszban, melyben a kisgyermekes bérlettel kapcsolatos kérdést figyelmen kívül hagyták.

ÉM-HM

Bérletárak

Miskolc: diák- és nyugdíjas bérlet 3900 forint (kombinált 7000 forint)


Debrecen: diák- és nyugdíjas: 3600; kisgyermekes havi kombinált: 3590. Kiegészítő bérlet is van a Volán és a MÁV bérlettel rendelkezőknek (diákoknak: 3000 forint)


Szeged: diák- és nyugdíjas: 3380 forint; kisgyermekes havi bérlet: 3565 (nyáron 2000-el több)


Budapest: diákbérlet 3450; nyugdíjas 3330; kisgyerekes 3450 forint


Pécs: diák- és nyugdíjas: 3300; kisgyermekes bérlet: 3300


Győr: tanuló: 2200; nyugdíjas: 2200, kisgyermekes bérlet nincs


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában