Helyi közélet

2013.12.04. 21:11

A szenünkre szövetkeztek

Miskolc - Szent Borbála napján alakult meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szénbányászati Klaszter.

Miskolc - Szent Borbála napján alakult meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szénbányászati Klaszter.„A magyar kormány a több száz éves hagyományokkal rendelkező hazai szénbányászat újraélesztését szorgalmazza és a földben lévő szénvagyonra mint komoly stratégiai tartalékra tekint - mondta Fónagy János. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szénbányászati Klaszter alapító okiratának aláírása előtt beszélt arról, hogy a kormány energiastratégiai programja elsődlegesen a magyarországi ásványkincsre, ezen belül a szén felhasználására alapoz. Mint kiemelte, a becslések szerint több tízmillió tonnára tehető az ország összes szénvagyona, amelynek jelentős része Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található.

Ríz Gábor, országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés alelnöke kiemelte, hogy már megkezdődött az a folyamat, amely a megyében a szénbányászat újjászületését eredményezi. Úttörőként említette az újranyíló farkaslyuki bányát és a Szendrő közelében felkutatott hatalmas szénvagyont, amely feltárásra vár.

Klasztertagok

A klaszterben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, a Miskolci Egyetem, a Magyarországi Bányásztelepülések Országos Szövetsége és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület működik együtt.

ÉM-SZB

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában