Helyi közélet

2013.11.19. 10:03

Sikeresen pályáztak a tehetséggondozók

Borsod-Abaúj-Zemplén - Miskolci és Borsodi szakemberek is dolgoznak a Tehetségsegítés Nemzeti Programjának megvalósításán.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Miskolci és Borsodi szakemberek is dolgoznak a Tehetségsegítés Nemzeti Programjának megvalósításán.A negyedszázaddal ezelőtt alakult Magyar Tehetséggondozó Társaság (Székhelye: Debrecen) sikeresen pályázott a Nemzeti Tehetség Program keretében kiírt két pályázaton is. A társaság elnökségében és választmányában több olyan megyénk béli szakember is található (gyakorló tanárok, tehetséggondozók, egyetemi oktatók, önkormányzati vezetők) akik részt vesznek a két projekt megvalósításában.

Segíteni kell őket

„Az a nemzet, mely nem képes tehetséges fiainak kifejlődését biztosítani és őket a nekik megfelelő helyre állítani, az a középszerűség kezén elsorvad." (Klebelsberg Kunó)

A társaságunk mottóként az egykori kiváló kultuszminiszter gondolatát választotta, hiszen a Klebelsberg Kunó egykori és az egyesületünk mai szándéka megegyezik: segíteni azokat, akiket a természet kiemelkedő képességgel, tehetséggel áldott meg, hogy adottságaikat maradéktalanul kibontakoztatva alkotóerejüket a társadalom javára fordíthassák.

A pályázat megvalósítását dr. Balogh László professzor, a társaság elnöke, a Debreceni Egyetem nyugállományú tanára, a Tehetséghidak program szakmai vezetője irányítja.

Az egyik pályázat: Tehetséggondozó fórumok, elméletek és gyakorlatok címmel valósul meg szinte az egész országot átfogva.

Fő programjai:

  • Tehetséggondozó programok, által szervezendő szakmai tanácskozások, konferenciák az ország különböző helyszínein Nyíregyházától Törökszentmiklóson és Debrecenen át Pécsig.
  • Szakmai anyagok készítése mely átfogja a hazai tehetséggondozás elméleti és gyakorlati kérdéseit, a legkiválóbb hazai tehetséggondozó programokat. A szakmai anyagokat elméleti és gyakorlati szakemberek készítik, melyekből várhatóan 2014.-ben talán Európában is egyedülálló tehetséggondozó szakkönyv jelenik meg.
  • A szakembereink összeállítják, a Hazai tehetség bibliográfiát, bemutatnak a tehetséggondozó közösségeket, jó gyakorlatokat.
  • kiadásra kerül a 20 évvel ezelőtt alapított Tehetség szaklap külön száma is, bemutatva több hazai tehetséggondozó programot, beszámolva a szakbizottságokban folyó munkákról.
  • Hiánypótló

    A másik pályázat évtizedek óta fennálló hiányt pótolja e területen a tehetséggondozó szolgáltatásokhoz történő egyenlő hozzáférést feltáró és azt célzó kutatás formájában.

    Kutatási programunkban kiemelt célterületként jelenik meg a különböző településeken élő tanulók tehetséggondozó szolgáltatásokhoz való hozzáférésének meghatározása, a hozzáférés jellemzőinek – különös tekintettel a „választás" motívumainak – a feltárása.

    A kutatás a településjellemzők szerint reprezentatív mintán történik. A "tehetséggondozó szolgáltatások" hozzáférhetőségének akadályaira s a hozzáférés lehetőségeinek bővítésére vonatkozó kérdésekre keresi a választ.

    Mindkét program megvalósítását a Nemzeti Tehetség Program támogatja.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában