Helyi közélet

2013.10.07. 20:46

„Aki időt nyer, életet nyer”

Miskolc - Az oktatási reform gyárilag rossz, jelentette ki a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Miskolc - Az oktatási reform gyárilag rossz, jelentette ki a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.Az elmúlt héten Miskolcon járt Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Mint mondta, a 22 ezres pedagógus-elbocsátást csak elodázni sikerült. A veszély továbbra is fennáll.

Pedagógusokkal beszélgetve kiderült, hogy a béremelés után sokuknak nem nőtt, hanem csökkent a fizetése. Van, akinek 40 ezer forinttal. Hogy történhetett ez?

Galló Istvánné: A sajtó és a közvélemény ezekben a napokban azzal foglalkozik, hogy a pedagógusok milyen hatalmas béremelést kaptak. Ugyanakkor azt nem tudja kezelni, hogy a pedagógusok jelentős része miért háborodott fel, és hogy miért tiltakoznak a szakszervezetek. Ehhez azt kell tudni, hogy eddig a pedagógusuk bére milyen elemekből állt össze, és ehhez képest most mi a változás. Tudniillik, ha az államtitkár azt mondja, hogy emelkedett a pedagógusok bére, akkor igazat mond, és ezt mindenféle papírral alá is tudja támasztani. Az alapbére valóban minden pedagógusnak emelkedett, nem is kis mértékben. De a pedagógusok bére nem csak alapbérből állt eddig, hanem különböző pótlékokat kaptak, és most ezek a pótlékok jelentős része megszűnt. Hozzáteszem, a pótlékok mögött mindig komoly munka állt. Most viszont nem egy esetben a jelentősnek tűnő béremelés éppen csak hogy kompenzálja azokat a pénzeket, amelyeket a kollégák kaptak. A pedagógusok között egy tantestületben is különbségek vannak. Ha tehát valaki többet vagy jobban dolgozott, akkor többet is keresett. Most ezt szüntették meg, ami borzasztó nagy igazságtalanságot okozott egy-egy tantestületben.

A szakszervezeti elnökkel készített teljes interjú a keddi Észak-Magyarországban olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában