Helyi közélet

2013.09.02. 14:52

Farkaslyuki Bányásznap - Emlékezés és jövőbe tekintés

Farkaslyuk - Még idén többszörösére duzzadhat a foglalkoztatottak száma a farkaslyuki bányánál.

Farkaslyuk - Még idén többszörösére duzzadhat a foglalkoztatottak száma a farkaslyuki bányánál.Konkrét feladatokat és létszámbővítést jelentettek be az idei Farkaslyuki Bányásznapon. A Gyürky-tárnában folyamatosan zajlik a kutató-feltáró munka, amit az Ózdi Szénbányák Zrt. alkalmazásában közel harmincan végeznek. A táró előtt megtartott ünnepségen azonban elhangzott: még idén akár a száz főt is elérheti a foglalkoztatottak száma. A rendezvény első felében azokról a dolgozókról emlékeztek meg, akik bányászbalesetben hunytak el. Gábor Dezső, Farkaslyuk polgármestere kiemelte: már nem csak a múltba tekinthetnek vissza, hiszen a jövő útját is látják. A régi nagy elődök tetteiből kell erőt meríteniük ahhoz, hogy az előttük tornyosuló feladatokat, kihívásokat sikerrel vehessék.

Vasútépítés

A településen ugyanis a bányászat lehetősége nyújt jövőképet a helyiek számára. Többen most is a föld mélyén dolgoznak, azon fáradoznak, hogy a kitermelés feltételeit minél hamarabb megteremtsék.

- Jelenleg is folyamatosan vesszük föl a dolgozóinkat, és ahogy a lehetőségeink engedik, az év vége felé már szeretnék 100-120 fővel dolgozni – tette hozzá Molnár György, az Ózdi Szénbányák Zrt. vezérigazgatója. – Egy kis csúszással ugyan, de szeptember végére elkészülünk a fővonali vasúti pálya építésével, utána elindulhat a robbantásos kutatóvágatok hajtása. Ma már mindenki teljesen másképp tekint ránk, mint három, két vagy akár csak fél évvel ezelőtt. Lassan tudatosul mindenkiben, hogy a cégünk ezt a vállalkozást teljesen komolyan gondolta. Ha kisebb lépésekkel is, de stabilan haladunk a megvalósítás felé.

Biztató eredmények

Több százan gyűltek össze a Gyürky-tárna bejáratánál, ahol a bányásznapi program keretében hét csille, farkaslyuki szenet hoztak a föld felszínére, amit a lakosság között ki is sorsoltak.

- Ez a pár csille szén az emberek számára a jövőt jelenti – fogalmazott Riz Gábor országgyűlési képviselő, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke. – A bánya koncesszió jelenlegi tulajdonosa optimistán néz a jövőbe. Az engedélyezett kutatások eredménye biztató, ezért a vállalkozó érthetően a következő szakaszba szeretne lépni. Mint minden termelő üzemnek, így ennek is két oldala van. Bemeneti részről megtaláljuk a technológiát, a bányászt és a szenet. A másrészről piacot kell keresni, amely mindezt igényli. Ebben a folyamatban egy nagyon fontos állomáshoz jutottunk el, hiszen a japán kormány egy kiemelt háttérintézményéből érkezett hozzánk egy delegáció. Borsodban is jártak, a jövőben pedig szeretnének kiépíteni egy stabil együttműködést, a korszerű, környezetbarát technológiákat illetően.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában