Helyi közélet

2013.09.04. 09:54

Előételből családi tragédia

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egy család három felnőtt tagjának állt le a veseműködése a maguk szedte gombától.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Egy család három felnőtt tagjának állt le a veseműködése a maguk szedte gombától.

Ha kicsit is kételkedünk egy gomba ehetőségét illetően, jobb, ha hozzá sem nyúlunk. A néhány hete történt eset másik tanulsága, hogy ha rosszul érezzük magunkat, még ha több nap telt is el azóta, hogy gombát ettünk, menjünk mielőbb orvoshoz, s ne hallgassuk el az előzményt. Mindezt az a fiatal férfi köti a lelkünkre, akit - a gyógyszeres kezelések mellett – a szüleivel együtt augusztus óta heti 3 alkalommal dializálnak a Miskolci Nefrológiai Központban: a vesekezelés nélkül egyikük sem élne már.

Félrehatározták

A szülei falusi, gyermekkoruktól erdőjáró, gombászó emberek. Júliusban együtt szedett gombát a család, zömmel galambgombát, de volt közte néhány „gyanús", amelyet otthon igyekeztek beazonosítani a gombahatározóból. A legtöbb egyezést a csupros tuskógombával mutatta, amely ehető. Pókhálósgomba lehetett...

– Édesanyám elkészítette, öten ettünk belőle. Először én lettem rosszul, de csak 3 nap múlva: émelyegtem, fájt a hasam. Amikor eljutottam az orvoshoz, ő is csak gyomorrontásként kezelte, a gombáról nem szóltam, minthogy nem is gyanakodtam rá. Először én kerültem kórházba, leállt a veseműködésem, majd néhány nap múlva a szüleim is. Szerencsére az öcsém és a felesége megúszták - meséli.

A 3 beteg küzöl 2-nél, mint dr. Széll Julianna nefrológus főorvostól megtudtuk, több hét után (a kezelések mellett) észlelték a vizelet megindulását.

– Úgy tudom, fél évig lehet remény arra, hogy visszatér a veseműködés. Ha nem, akkor legfeljebb a vesetranszplantáció marad hátra, illetve az életünk végéig tartó, kétnaponkénti vesekezelés – mondja a fiatalember.

ÉM-SzK


A pókhálósgombák

A pókhálósgombák okozta Orellanus szindróma súlyosságát tekintve megközelíti a galóca mérgezését, de kevésbé gyakori. 1952-ben ismerték fel egy lengyelországi tömeges mérgezésnél, hogy a betegséget a mérges bőrgomba (Cortinarius orellanus) fogyasztása okozta. A mérgezés extrém hosszú lappangási ideje (2-17 nap!) miatt ugyanis a tüneteket azelőtt nem hozták összefüggésbe a gombával. A méreg többszörös fogyasztás esetén akkumulálódik a szervezetben. A pókhálósgombák között több is hasonló toxint tartalmaz, és bár vannak köztük ehetők is, a család számos fajáról nem tudjuk, tartalmaznak-e mérget vagy sem. A betegség tünetei, általános tünetek: étvágytalanság, fejfájás, fokozott vizeletürítés, szájszáradás, hidegrázás, láz, később izomfájdalmak és a veseműködés leállása. Az esetek több mint 50%-ban a vesekárosodás végleges, a betegek heti három alkalommal krónikus művese kezelési programba kerülnek, végső megoldást a vese transzplantáció jelenti.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában