Helyi közélet

2013.09.30. 13:22

"Egy jó állásért a térképről is lemennék"

Miskolc - Nehéz az álláskeresők dolga, de az új állásportál talán segíthet.

Miskolc - Nehéz az álláskeresők dolga, de az új állásportál talán segíthet.Megyénkben augusztusban 55 ezer 670 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván a munkaügyi kirendeltségek. Ha ennyien nem is, de közülük néhányan bizonyára állást találnak majd a nyáron indult Virtuális Munkaerőpiac Portál segítségével. A B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának Miskolci Kirendeltségén jártunk, ahol kiderült, van, aki már hallott erről az állami állásportálról, és van, aki még nem, de a jövőben mindenképpen kipróbálja.

Kipróbálja

Cseresznye József bútorasztalos, de bevállalja, ehhez a mesterséghez nemigazán ért. Viszont az építőipar területén szinte mindent el tud végezni, legutóbb pedig biztonsági őrként dolgozott. Munkahelyet tavaly májustól keres, azóta csak alkalmi munkái voltak. Munkakeresésre főleg az internetes álláshirdetéseket használja, de mint mondja, azok közül keveset lehet komolyan venni. Sok olyan munkaadó van ugyanis, aki nem akarja bejelenteni a dolgozókat, vagy nem annyit fizet, amennyiben megállapodtak. József dolgozott már külföldön is, Hollandiában és Belgiumban, de onnan szintén rossz tapasztalatokkal tért haza. Mert ott is gyakran előfordul, hogy becsapják a dolgozókat. Most egyelőre az a legfőbb célja, hogy elvégezhessen valamilyen támogatott tanfolyamot: angolra gondolt, vagy a szárazépítő szakmára. Az új állami állásportálról még nem hallott, de elhatározta, hogy mindenképpen kipróbálja.

Vége a szezonnak

Mosolygós, fiatal hölgy érkezik a kirendeltségre, Juhász Alexandra, aki mindössze két hete munkanélküli. Elmeséli lapunknak, hogy több szakmája is van: vendéglátó üzletvezető és mixer. Dolgozott a vendéglátásban Miskolcon, Tiszaújvárosban és Ausztriában is, legutóbb pedig a Jabilban kapott munkát. Ausztriába visszamenne szívesen, de nyári idénymunkán volt, a szezonnak pedig vége. Az álláskeresésben már van gyakorlata. Leghatékonyabbnak az internetes hirdetéseket tartja, a munkaügyi központ ajánlatait, valamint az ismerősök információit. Alexandra is előrelépésnek tartaná, ha elvégezhetne egy tanfolyamot. A szépségiparban képzeli el a jövőjét, de mint mondja, ezek a tanfolyamok nagyon drágák, a műkörmös például 200 ezer forint. Neki szintén rossz tapasztalatai vannak az álláshirdetésekkel kapcsolatban: gyakran nem annyit kell dolgozni, mint amit megígérnek, és a fizetést is szűkebbre szabják. Viszont hallott már az új állami állásportálról, amit valószínűleg ki is próbál.

– A térképről is lemennék egy jó állásért – teszi hozzá végül.

ÉM-HE


Érdemes megpróbálni

A miskolci kirendeltség vezetőjétől, Szabóné Bikki Ágnestől megtudtuk, Miskolcon 16 ezer 70 a regisztrált álláskeresők száma az augusztusi adatok szerint. Jelezte: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat az elmúlt években egyre inkább arra törekedett, hogy közelebb hozza egymáshoz a munkaadókat és a munkát keresőket. Tehát a www.munka.hu honlapon, már korábban is számos ajánlatot találtak az érdeklődők. A júliusban indult Virtuális Munkaerőpiac Portál lényege is ugyanaz, hogy minél gyorsabban, biztonságosabban és egyszerűbben találjanak az álláskeresők munkát. Nagy előnye, hogy a feltöltött ajánlatokat és önéletrajzokat is ellenőrzik, tehát azok hitelesek, és hogy az ország egész területére lehet a portál segítségével keresni.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában