Helyi közélet

2013.09.26. 10:01

A magyar dráma napja - A mai nézőkhöz kell szólniuk

Miskolc - Napjainkban sok jó dráma születik, de kevés jut el a nézőkig – válaszolta kérdésünkre Háy János.

Miskolc - Napjainkban sok jó dráma születik, de kevés jut el a nézőkig – válaszolta kérdésünkre Háy János.Mindegy mikor játszódik a dráma, fontos, hogy a mai kor emberéhez szóljon – mondta Háy János drámaíró, akivel arról beszélgettünk: mi ma a magyar dráma feladata, és hogy hogyan tudja ezt teljesíteni? Az apropó: szeptember 21-én ünnepeltük a magyar dráma napját – 1883-ban ezen napon volt Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatója a Nemzeti Színházban. Háy János kérdésünkre kifejtette:

– Napjainkban nagyon sok jó dráma születik – bár elég kevés közöttük a történelmi –, sok jó szerzőnk van, akiknek van mondanivalójuk, de sajnos a kelleténél kevesebb bemutatkozási lehetőséget kapnak. A színházi vezetőkre jellemző egyfajta általános óvatosság, ezért még akkor is előbb visznek színpadra egy Molière- darabot, mint egy magyar drámaíró alkotását, ha ez az előbbi kevésbé szól a mai nézőkhöz – véli Háy János –, holott például bérletes előadások között nyugodtan lehetne több modern darab, mert semmi kockázatot nem jelentene a színház számára. Háy János szerint ez pusztán szemléletbeli kérdés: ha a színházi szakma eldöntené, hogy nagyobb teret enged a színházak repertoárjában a ma élő szerzőknek, nyugodtan megtehetné.

– A közönséget nyitottnak, az új dolgok iránt fogékonynak képzelem, a visszajelzéseikre érdemes odafigyelni. Ha egy darab már a sokadik előadását éli meg a kamarában, az azt jelenti, annak szélesebb a közönsége, mint azt korábban gondolták, tehát érdemes kivinni a nagyszínpadra – mondta a drámaíró, aki szerint a magyar szerzők műveinek színpadra állítása azt is eredményezné, hogy a közönség jobban megismerné őket, érdeklődne irántuk és a fiatal, addig talán nem ismert szerzők iránt is.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában