Helyi közélet

2013.08.15. 13:48

Közkút körút: vegyes borsodi tapasztalatok

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tiszaújvárosban nem korlátoznak, hanem újabb közkutakat adnak majd át.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Tiszaújvárosban nem korlátoznak, hanem újabb közkutakat adnak majd át.Mint az emlékezetes, augusztus első hétvégéjén a legnagyobb hőségben az ózdi önkormányzat - egy június végi döntése értelmében (az ózdi önkormányzat tájékoztatása szerint a közkutak "helytelen használata" több mint 10 millió forintjába kerül évente a városnak) - "vízpazarlás" miatt több vízkifolyót elzártak, míg több csapban szűkítőket helyeztek el, így csak csordogált a víz a kutakból. Az észak-borsodi városban akkor 123 közcsapból 27-et lezártak, 61 kútnál csökkentették a nyomást, emiatt akár percekig is eltartott, hogy tíz liter vizet folyasson valaki vödrébe, palackjaiba. Négy nappal később Pintér Sándor belügyminiszter nyílt levélben tudatta, hogy Ózdon folyamatban van a közkutak eredeti állapotának helyreállítása. Az ügy országos botrányt keltett. A "közkutak" kapcsán több B.-A.-Z. megyei önkormányzatnál is érdeklődtünk.

"Tiszaújvárosban 7 közkút és 3 ivókút üzemel. Valamennyi városrészben lehetőség van a közterületi vízvételre, egyetlen kút sincs lezárva és semmilyen korlátozás sincs" - tudtuk meg Ferenczi László sajtóreferens. Sőt! A helyi képviselő-testület a közelmúltban újabb közkutak létesítéséről döntött. Kiderült: nem tudnak illegális vízfogyasztás, így kára sincs az önkormányzatnak.

Ugyanakkor Kazincbarcikán 48 darab közkút van, amelyből egyetlen egy sincs lezárva - mindezt Göndör Judit a kazincbarcikai önkormányzat szóvivője tudatta lapunkkal, aki hozzátette azt is, hogy nincs arra nézve számadatuk, hogy milyen károkat okoz az illegális vízfogyasztás a településen.

Koczák Szilvia, a miskolci önkormányzat sajtószóvivő munkatársunknak a borsodi megyeszékhely viszonylatában elmondta: a MIVÍZ Kft.-nek Miskolc Önkormányzatával élő szerződésben rögzítettek szerint Miskolcon az összes közkifolyók száma 538 darab, amelyből a nem üzemelő, kizárt közkifolyók 219et tesznek ki, míg az üzemelők száma 319 darab.

"Amennyiben szükséges"

- A szerződés értelmében, az önkormányzat bruttó 5 millió forintot fizet a közkifolyókon elfogyasztott vízmennyiségért és a felmerülő karbantartási munkák elvégzéséért - tudatta Koczák Szilvia. - A közkifolyókon keresztüli vízfogyasztás egyébként elenyésző részét képezi a város vízfogyasztásának. Közkifolyók üzemen kívül helyezését, vagy üzembe állítását csak önkormányzati engedély alapján végezheti el a MIVÍZ Kft.

Miskolcon a túlzott fogyasztások visszaszorítása érdekében a MIVÍZ folyamatosan ellenőrzi a közkifolyókat, és amennyiben szükséges elvégzi például a kifolyócső visszavágását, ezzel is megakadályozva locsolótömlő használatát. Erre irányult a 219 darab közkút üzemen kívül helyezése is, az előírások betartása mellett. Erről, vagyis a a közkifolyók használatáról, felhasználásának módjáról az 58/2013 (II.27.) Korm. rendelet 81. § (1-4) és a 2011. évi CCIX. a vízközmű szolgáltatásról szóló törvény 58. § (6) és (10) pontjai rendelkezik. Ennek értelmében, amennyiben lakott területen, 150 méteren belül, minden ingatlanban van ivóvíz, kizárható a közkút.

- Miskolcon nem csak közkutak, hanem ivókutak is működnek: többek között a Városház téren, a Szinva-teraszon, a miskolctapolcai parkban, a Népkertben, de több játszótéren és turisztikailag kiemelt területen is található ivókút - tette hozzá.

Egyszer előfordult...

Sárospatakon jelenleg 67 köztéri kút található, ezek közül több mint ötven működik. Ezek vízdíja mintegy 1,5-2 millió forintjába kerül évente a város önkormányzatának – mondta lapunk érdeklődésére Aros János, Sárospatak polgármestere.

– Ezeknek a kutaknak a többsége a város külterületein található – mondta Aros János. – természetesen mi is figyelemmel kísértük és kísérjük ezeknek a kutaknak a fogyasztását. Korábban összesen három lépcsőben ellenőriztük a kutakat és figyeltük, hol van kiugró fogyasztás olyan területeken, ahol egyébként a szabályok által megadott körzetben mindenütt található a házakban vezetékes víz. Volt olyan kút, ahol indokolatlanul magas fogyasztás történt, ott mozgásérzékelő kamerát helyeztünk ki, és miután volt, aki szinte köbméterszámra hordta a vizet a kútról, ott büntettünk és a kutat is kikötöttük. Mi is csökkentettük a működő közkutak számát, de mindig figyeltünk és figyelünk arra, hogy ez semmilyen formában ne veszélyeztesse a lakosság vízhez jutását. A kánikulai időszakban pedig a városban párakapukat is kihelyeztünk.

Sátoraljaújhelyen is hasonló a helyzet, bár ott már évek óta nincs gond a közkutak használatával – mondta lapunknak Dankó Dénes, Sátoraljaújhely alpolgármestere.

– Egyszer előfordult, hogy olyan helyen kötöttünk ki indokolatlanul magas vízfelhasználás miatt közkutat, ahol a rendelet által meghatározott körben nem volt vezetékes ivóvíz, így itt sürgősen vissza is kötöttük a kutat – mondta Dankó Dénes.

ÉM-JLI, BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában