Helyi közélet

2013.07.04. 08:04

Szabad vállalkozási zónák - A vállalkozók már a "spájzban vannak"

Borsod-Abaúj-Zemplén - Zemplénben már érzik a szabad vállalkozási zónák kedvező hatását.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Zemplénben már érzik a szabad vállalkozási zónák kedvező hatását.Jelenleg már megyénk 12 kistérsége van jelen a szabad vállalkozási zónák között. Legutóbb a sátoraljaújhelyi és a miskolci kistérség került be, igaz, az utóbbi csak két települést érint, Alsózsolcát és Felsőzsolcát.

Sok az érdeklődő

Kíváncsiak voltunk, a megyei kistérségek tudják-e hasznosítani a szabad vállalkozási zónák nyújtotta lehetőségeket.

– Amióta bekerültünk ebbe a körbe, érezhetően megnőtt az érdeklődők száma – mondja Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere. – Az viszont világosan látszik, hogy még a vállalkozók sincsenek igazán tisztában, milyen kedvezményekkel jár, hiszen szinte mindenki úgy értelmezi, a meglévő munkahelyek esetében is igénybe tuják venni a kedvezményeket, de ilyenkor elmondjuk, nem, csak az újonnan keletkező munkahelyekre érvényes. Az látszik, a vállalkozók elsősorban Sátoraljaújhelyen fektetnének be, a kistérségnek ebből úgy lenne haszna, hogy a hegyközi településekből többen kaphatnának Sátoraljaújhelyen munkalehetőségeket.

Cigándon lassan betelik az ipari terület – mondja Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere. – Ez köszönhető egyrészt annak, hogy az első betelepülők építkezéseinek láttán egyre többen érzik úgy, szerencsés a Bodrogközben beruházni, de biztos annak is megvan a hozadéka, hogy Cigánd része a szabad vállalkozási zónának. Véleményem szerint sok vállalkozó csak pályázati lehetőségekre vár, hogy a zempléni szabad vállalkozási övezetekben tudjon majd befektetni a közeljövőben.

 Kistokaj új lehetőségek előtt áll

– Kistokaj a miskolci kistérség fejlődő települése, mintaprojektek megvalósulásának helyszíne lehet, különös tekintettel a megújuló energia hasznosítására – mondja Ambrus Gyöngyi, Kistokaj polgármestere. – Ezért tartanám szerencsésnek, ha a vállalkozásfejlesztéshez a kedvező földrajzi elhelyezkedés és egyéb telepítő tényezők mellett adókedvezmény és más támogatás is lehetővé tenné a vállalkozások bővítését és működési feltételrendszerüknek a javítását. Nagyon szerencsés településünk elhelyezkedése, kiváló közlekedési adottságait (két autópálya lehajtó, Miskolc közelsége, régi M3-as út, vasút) akkor lehetne még inkább kihasználni, ha megfelelő minőségű utak tennék lehetővé a gyors közlekedést. Az ipari létesítmények, vállalkozások telephelyeinek alkalmas külterületi rész adott. A település rendezési tervének módosítása során kiemelt szerepet kap a vállalkozásfejlesztés. Ehhez szívesen vennénk vállalkozásélénkítő állami támogatást, annak okán is, hogy településünket nem érintette adósságkonszolidáció. Kistokajban új lehetőség nyílik mezőgazdasági és ipari üzemek gazdaságos működtetésére a megújuló energia felhasználásával, jelentős munkahelyteremtés akkor valósulhat meg településünkön, ha ehhez megfelelő külső forrásokat sikerül hozzárendelni.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában