Helyi közélet

2013.07.30. 19:19

A tehergépjárműveket és autóbuszokat ellenőrizték a megyében

Miskolc - A rendőrség július 25. és július 27. között a nehéz tehergépjárműveket és autóbuszokat ellenőrizte Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, az Európai Unió számos tagállamához hasonlóan a TISPOL TRUCK & BUS fokozott ellenőrzésének keretében.

Miskolc - A rendőrség július 25. és július 27. között a nehéz tehergépjárműveket és autóbuszokat ellenőrizte Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, az Európai Unió számos tagállamához hasonlóan a TISPOL TRUCK & BUS fokozott ellenőrzésének keretében.Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a tehergépkocsik és autóbuszok közlekedése, a megnövekedett nemzetközi személy- és áruszállítás nem csak közlekedésbiztonsági, hanem közbiztonsági kockázatot is jelent - tudatta lapunkkal Egyedné Novodonszki Éva, a megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. - Embercsempészet, illegális bevándorlás, fegyver- és kábítószer kereskedelem, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése - mindezen bűncselekmények elkövetéséhez eszköz lehet mind a tehergépjármű, mind az autóbusz. Nemzetközi tapasztalatok szerint Európában egyre több rakománylopás történik, az üzemanyaglopásoknak száma is nő.

Bűncselekmények megelőzése

Megtudtuk: az akciónak kettős célja volt. Elsősorban a közlekedésbiztonsági helyzet javítása, a közúti közlekedési balesetek áldozatai számának további csökkenése valamint, hogy útjainkon senki ne haljon meg vagy szenvedjen súlyos sérülést egy elkerülhető, megelőzhető közúti közlekedési balesetben. Másrészt az ellenőrzésben érintett járműfajtákkal elkövetett jogsértések felderítése, különösen a közúton elkövetett más bűncselekmények megelőzése és számuk csökkentése volt a cél. Ennek érdekében a közlekedési rendőri szervek a megyében is fokozottan ellenőrizték a tehergépjárművekre és autóbuszokra vonatkozó közlekedési szabályok megtartását, különös tekintettel a vezetési- és pihenőidőre, illetve a veszélyes anyagok szállítására. Az ellenőrzések elsősorban a tehergépjárművek és autóbuszok, valamint vezetőik ellenőrzésére irányultak, de ezen kívül természetesen a közlekedés más résztvevői által megvalósított szabályszegésekre is reagálások történtek. A rendőrök az akció idején 280 tehergépkocsit és 53 autóbuszt ellenőriztek. A járőrök ennek során 82 tehergépjármű és 3 busz esetében tártak fel különféle hiányosságokat.

Összesen 395 ezer forint helyszíni bírság

Tehergépkocsik ellenőrzésekor:

  • Sebességhatár túllépése miatt 7
  • Biztonsági öv használatának elmulasztása miatt 4
  • Tachográffal kapcsolatos jogsértést 1
  • Vezetési és pihenő idővel kapcsolatos jogsértést 5, melyek kapcsán két külföldi személyt tartottak vissza az intézkedő rendőrök.
  • Műszaki hiányosságok miatt 19,
  • Túlsúlyos jármű vezetéséért 3,
  • Okmányok érvénytelensége vagy hiánya miatt 16 esetben intézkedtek a rendőrök, mely során egy külföldi személyt tartottak vissza.
  • Büntető feljelentés megtételére közokirat- hamisítás megalapozott gyanúja miatt egy sofőrrel szemben került sor.
  • Autóbuszok ellenőrzésekor:

  • Tachográffal kapcsolatos jogsértést 1,
  • Vezetési és pihenő idővel kapcsolatos jogsértést 1,
  • Okmányok érvénytelensége vagy hiánya miatt 1 esetben intézkedtek a rendőrök
  • Egyéb közlekedőkkel szemben az akció idején négy esetben készült szabálysértési feljelentés és 58 fővel szemben összesen 395.000 forint helyszíni bírságot szabott ki a hatóság. Biztonsági öv használatának elmulasztása miatt 8 esetben történt intézkedés, melyek során 1 esetben került sor külföldi személy visszatartására. Az akció során ittas vezetés miatt 3 esetben történt előállítás, ezek során 1 segédmotor-kerékpár vezetővel szemben büntető, 1 kerékpáros esetében pedig közigazgatási eljárás indult. Közigazgatási bírság helyszíni kiszabása 3 esetben történt, egy személyautó és két tehergépjármű vezetővel szemben. Az ellenőrzések időtartama alatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 4 anyagi káros közlekedési baleset és 1 közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény történt.

    ÉM-JLI

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában