Helyi közélet

2013.07.29. 12:39

A bohóc lett a főszerep - Arcok a megyéből: Ramocsa Emese

Miskolc - Még kérdés, mit tartogat a jövő Ramocsa Emese számára. A színpad hiányzik, de...

Miskolc - Még kérdés, mit tartogat a jövő Ramocsa Emese számára. A színpad hiányzik, de...Nemrégiben még naponta láthattuk a miskolci színház színpadán Ramocsa Emesét.

– 15 évig voltam színésznő – mondja. Aztán az új színházvezetés már nem akart színészként foglalkoztatni, de maradtam mint rendezőasszisztens. Nem szerettem. Rossz volt a nézőtéren ülni, míg mások a színpadon lehetnek. Majd jött egy balesetem, pihenni kényszerültem, s most, az évad végén felmondtam.

Jönnie kellett a balesetnek, annak köszönheti, hogy fel mert állni, jegyzi meg Emese. Hozzáfűzi, jól döntött, még akkor is, ha nagyon hiányzik a színház, és gyakran álmodik a színpaddal.

– Nem érzem, hogy ezzel vége lenne – vallja be.

Családot kapott

Az élete azonban teljesen megváltozott. Minden szempontból.

– A színészházból el kellett jönnöm, összeköltöztem viszont a párommal, és ez nagyon jó. Családot kaptam: a szülei, a testvére engem is, a 11 éves fiamat is befogadták.

– A család lett a legfontosabb – mondja. És még egy fontos változás: főállású bohóc lett.

– Úgy kezdődött, hogy 6 éven át a színház mellett bohócdoktorként is dolgoztam – meséli. Osváth Tibor kollégája kezdte korábban, s amikor megüresedett mellette a hely, megkérdezte, nem volna-e kedve hozzá. Igent mondott.

– Nem könnyű – beszél a munkájáról. Mint mondja, azt hogy vannak gyerekek, akik sosem gyógyulnak meg, nem lehet megszokni. – Ez mindig nagyon megvisel.

„Ti vagytok a fény"

Emese mondja, az segít, hogy tudja, mi mindent érnek el a munkájukkal. „Ti vagytok a fény a kórházban", hallotta az egyik nővértől, és ő is így érzi.

El tudja érni, hogy a beteg bevegye a gyógyszert, hogy elfelejtkezzen pár percre a fájdalomról, s ez kompenzálja a szomorú perceket.

Emese és Tibor egyébként a Pirosorr Bohócdoktorok Alapítványnak dolgozik. Harmincan vannak az országban, ők ketten a miskolci gyerekkórházban heti két alkalommal teljesítenek szolgálatot.

Antropológus lesz

Nos, ez a bohócszerep vált most főszereppé az életében. Bohócként tanít is több, sérült gyerekeket oktató iskolában, így például miskolci, girincsi és sályi intézményekben. Downkórosok, autisták, közepesen súlyos értelmi fogyatékosok a kis tanítványai

Dolgozik bohócként egy játszóházban is, itt a szülinapos gyerekeket szórakoztatja.

– Mindemellett kulturális antropológiát tanulok a Miskolci Egyetemen – folytatja. A romonológia érdekli, talán azért, mert egy pici roma vér is csörgedezik benne, árulja el.

– Keresem a helyem. Most az a nagy kérdés, hogy leendő szakmám és a bohócság kitölti-e azt az űrt, amit a színpad hiánya jelent nekem. Ez még a jövő titka.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában